Podijeli članak

Olujno jugo poharalo je cijelu hrvatsku obalu - rušilo se drveće, padale fasade, brodske su linije u zastoju, razina mora je porasla. Iz cijele Hrvatske pristižu izvještaji o šteti uzrokovanoj snažnim vjetrom i obilnom kišom. U Dubrovniku je zabilježen rekordan val od 11 metara.

U Splitu vatrogasci ispumpavaju vodu iz poplavljenih podruma Dioklecijanove palače.

Zbog veće količine kiše koja pada u posljednjih nekoliko dana, zamutio se izvor rijeke Jadro koja pitkom vodom napaja šire područje Splita, izvijestili su iz splitskog "Vodovoda i kanalizacije". Voda iz slavina još uvijek ispravna za piće.

- Uređaj za mjerenje vrijednosti mutnoće vode na samom izvoru rijeke Jadro pokazao je zamućenje iznad dopuštenih vrijednosti, te je za očekivati kako bi u dogledno vrijeme, nakon pražnjenja vodosprema, moglo doći do povećanja mutnoće pitke vode i u vodoopskrbnoj mreži na području Splita, Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira, izvijestili su iz ViK-a.

Iako su u Rijeci pale samo 22 litre po četvornom metru, riječka tržnica ipak je poplavljena i velikim dijelom voda doseže do gležnja. Iako nije u potpunosti pusta, prodavače se može na prste nabrojiti.

Najviše kiše u protekla 24 sata palo je na istarskom poluotoku te na Malom Lošinju. Prema podacima Pomorskog meteorološkog ureda u Rijeci, mjerna postaja na pulskom aerodromu izmjerila je 77 litara, a u dva dana 119 dok je još jači podatak s Maloga Lošinja - tamošnja dnevna količina je 71 litra, ali u dva dana ukupno su pale 142 litre po četvornom metru čime je nadmašen prosjek kiše u studenome na Lošinju.

Orkanski udari vjetra uz veliku plimu zahvatili su jučer i Istru, gdje je vjetar dosezao brzinu i do 150 km/h.

Nevrijeme u Dubrovniku se smiruje. Kiše nema, a i vjetar je počeo slabjeti. No, o jačini nevremena dovoljno govori da su valovi i danas prebacivali zidine, potapali barke i uništavali objekte na obali. Dubrovački su vatrogasci imali pune ruke posla diljem županije, od uklanjanja oborenih stabala do ispumpavanja poplavljenih objekata, a posebno je izazovno bilo vatrogascima, kao i stanovnicima na otocima, jer zbog nevremena ni danas nisu plovili brodovi.

Nažalost, prognoze su se ostvarile i upozorenja pokazala opravdanima. No, srećom, stanje će se danas smiriti, rekao je Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Tijekom jutra, pa i cijeloga prijepodneva, bit će kao jučer i noćas – kišovito i vjetrovito - s često jakim, mjestimice i olujnim jugom, gdjekad i s orkanskim udarima, s brzinom većom od 100 kilometara na sat. Pritom će more biti valovito, posebice na otvorenome moru i jače valovito, pa i uzburkano, s valovima i oko 6 metara, osobito na otvorenome, gdje se ne smije isključiti mogućnost i takozvanog teškog mora – s valovima i do 9 metara.

Iako će se mnogima vrijeme činiti strašnim, na većem dijelu Jadranu ipak će biti malo manje nepovoljno nego jučer kada se na nekim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda izmjerilo jugo jako kao rijetko kada u povijesti mjerenja – primjerice na splitskom Marjanu orkanski udar juga bio je čak oko 134 kilometra na sat, što je – prema preliminarnim neslužbenim analizama – treći po jakosti udar od sredine prošloga stoljeća. Jači su bili samo u veljači 1986. i u studenome 1987.

No o rekordu je, na žalost, izvijestio Hrvatski hidrografski institut. 12. 11. 2019. godine u 16 sati u akvatoriju grada Dubrovnika, pokraj otočića Sv. Andrija, zabilježen je rekordni val na Jadranu. Najveća visina vala iznosila je 10,87 metara s pripadajućom značajnom visinom vala od 4,75 metara - što je obilježje stanja mora 6. Period vala bio je 10 sekundi.

Na mareografskim postajama u Splitu i Pločama u srijedu je izmjerena ekstremna razina mora, priopćeno je iz Hrvatskoga hidrografskog instituta. Mareografska postaja u Splitu izmjerila je u 4,02 sata razinu mora od 1.515 metara iznad mareografske nule, to jest 91.1 centimetar iznad srednje razine mora.

- To je najveća razina mora izmjerena od 1955. godine, od kada je ta postaja počela s kontinuiranim mjerenjima. Mareografska postaja Ploče je u 3,29 sati izmjerila razinu mora od 2.128 metara iznad mareografske nule, to jest 88.7 centimetara iznad srednje razine mora. To je najveća razina mora izmjerena od 2002. godine, od kada je ta postaja započela s kontinuiranim mjerenjima, priopćili su iz Hrvatskoga hidrografskog instituta.