Podijeli članak

Otkako je Donald Trump stupio na dužnost američkog predsjednika povećao se broj onih koji vjeruju da nam Treći svjetski rat nikad nije bio bliži.

Posljednji u nizu dokaza za zagovaratelje takvog stava bio je jučerašnji Trumpov 'tweet' gdje je zaprijetio Rusima da će "prema Siriji poletjeti nikad ljepše, novije i 'pametnije' rakete!"

Iako priroda rata nije poznata (nuklearna, ekonomska, informatička), očekivanja su da će posljedice biti katastrofalnije nego u prošlim ratovima.  U svjetlu takvih vjerovanja, Independent je odlučio napraviti popis deset najsigurnijih zemalja koje biste trebali imati na umu za život ako dođe do rata.  Popis su temeljili na Globalnom mirovnom indeksu 2017. Ovo je deset sigurnosnih 'utočišta': 

10. Irska 
Irska prakticira vojnu neutralnost i međunarodno je neutralna od tridesetih godina 20. stoljeća. Ako krene Treći svjetski rat, vjerojatno će zadržati neutralnost. 

9. Švicarska 
Švicarska ima najstariju povijest vojne neutralnosti, uspostavljenu tijekom Pariškog ugovora 1815. godine. U međuvremenu nisu sudjelovali u međunarodnom ratu. Njene planine koje u zimskim mjesecima služe za skijaške odmore također su sjajna utvrda protiv inozemnih napadaja, što zemlju najfinijih čokolada i najtočnijih satova čini idealnim mjestom za život u slučaju rata. 

8. Slovenija 
Slovenija u slučaju rata ne mora brinuti za svoju samoodrživost jer slovenski termalni, solarni i hidroelektrični resursi pružaju dovoljnu sigurnost kada je pitanju možebitna oskudica. Činjenica i  da su uglavnom uspjeli ostati izvan I. i II. svjetskog rata, za pretpostaviti je da će naši susjedi ostati neutralni ako dođe do novog rata. 

7. Fidži
Otok u Tihom oceanu geografski je na jako izoliranom položaju i stoga je na prilično sigurnom mjestu. Upravo zbog toga se ni vlast nije miješala u svjetske sukobe do sada.  

6. Danska 
Iako je članica NATO-a pa bi zbog toga mogli biti uvučeni u rat, Danci imaju svoju sigurnu zonu -  Grenland, koji je politički nesvrstan i relativno udaljen. 

5. Austrija 
Austrija zauzima 4. mjesto od 163 zemlje na indeksu Globalnog mirovnog indeksa 2017 što bi trebalo biti dovoljno da vas zainteresira kao mjesto mira u slučaju rata. Prednost je i veliki broj Hrvata koji se već sada tamo nalaze na privremenom/stalnom boravku.  

4. Portugal 
Politico ih naziva 'oazom stabilnosti', a bez ekstremista s obje strane političke scene su još od Drugog svjetskog rata kada su također ostali van sukoba većinu vremena.  

3. Novi Zeland 
I bez rata su jedna od najomiljenijih država za život ili obilazak, a kada tome dodamo da se lagano mogu samoodržavati jer više od polovice  električne energije dobiju iz svojih hidroelektrana te imaju plodnu zemlju, a kao šlag na tortu dolazi odličan geografski položaj u slučaju rata. . 

2. Kanada 
Kanada je 8. najmirnija zemlja na svijetu prema Globalnom mirovnom indeksu 2017. Susretljivi Kanađani prilično su otvoreni prema doseljenicima pa su idealna prilika u slučaju rata. 

1. Island 
Island je osvojio prvo mjesto na Globalnom mirovnom indeksu, čineći ga najmirnijom zemljom na svijetu.Osim toga, geografski su udaljeni od svih zemalja koje bi mogle biti uključene u sukob.