Podijeli članak

Europska unija izdvojila je oko 530 milijuna eura za Bosnu i Hercegovinu u vremenu od 2014. do 2020. godine što je čini vodećim donatorom u zemlji, rečeno je na Godišnjem sastanku pregleda planiranja i implementacije financijske podrške koju EU pruža BiH.

Sastanak, koji je upriličen u srijedu, okupio je predstavnike svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini, Europske unije i država članica EU, te civilnog društva u ulozi promatrača.

U središtu pažnje rasprave bili su rezultati postignuti u oblastima u kojima EU pruža pomoć poput demokracije i upravljanja, vladavine prava i temeljnih prava, konkurentnosti, inovacija i poljoprivrede, ruralnog razvoja, okoliša, energije i transporta, te obrazovanja, zapošljavanja i socijalne politike.

Razgovor je također bio usmjeren na to kako buduće financiranje može najbolje pomoći BiH da ispuni reformske prioritete postavljene u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

U pripremi novog financijskog paketa za vrijeme od 2021. do 2027. godine predstavnici EU su ponovno naglasili kako je nužno da vlasti u BiH nađu odgovarajuća interna rješenja kako bi se ubrzala provedba programa, poboljšala učinkovitost i osigurala vidljivost postignutih rezultata u korist bh. građana.

Organizacije civilnog društva u BiH su pozvane da se više uključe u sve faze ciklusa politika od planiranja, programiranja i provedbe do praćenja rezultata u sektorima u kojima se pruža pomoć Europske unije.