Podijeli članak

Američke vlasti uhitile su osumnjičenog pripadnika Islamske države koji je ušao u SAD kao irački izbjeglica, zbog čega se postavljaju pitanja o učinkovitosti graničnih kontrola, javlja Hina.
 
Omar Ameen (45) uhićen je jučer u Sacramentu u Kaliforniji. Uhitili su ga specijalci FBI-a za borbu protiv terorizma tri mjeseca nakon što je irački sudac izdao nalog za njegovo uhićenje zbog ubojstva policajca 2014., objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.
 
Podrijetlom iz Rawe, u pokrajini al-Anbar, Ameen je ušao u SAD 2014. nakon što je dobio status izbjeglice. Nedavno je zatražio zelenu kartu, koja omogućuje rad i trajni boravak u zemlji.
 
Član Al Qaide i ISIL-a
 
Prema iračkim vlastima, on je član dviju džihadističkih organizacija, Al Qaide u Iraku i Islamske države, a sudjelovao je u podmetanjima improviziranih eksplozivnih naprava. Optužuju ga i da je 22. lipnja 2014. ubio policajca u Rawi, dan nakon što je grad zauzela Islamska država.
 
Američki predsjednik Donald Trump smanjio je u jesen 2017. kvotu za primanje izbjeglica u fiskalnoj godini do 30. rujna na 45.000, dok je prethodne godine ta kvota iznosila 110.000.
 
SAD je do 10. kolovoza ove godine primio samo 18.565 izbjeglica, prema podacima State Departmenta.