Podijeli članak

Prigodnom svečanošću u tešanjskon naselju Jelah, u promet je pušten novi, 69 metara dug te 60 tona nosivosti most na rijeci Usori, koji nosi ime “Most Lejle Mujić”, po petogodišnjoj djevojčici koja je u proteklom ratu stradala kao najmlađa civilna žrtva.

Njena majka je otkrila ploču s nazivom tog mosta. 

Most se nalazi na regionalnom putu R474 Prnjavor - Novi Šeher, a čine ga dvije prometne trake širine od po tri metra i dvije pješačke staze širine po 1,7 metara, što zadovoljava kriterije i standarde Europske unije, prenosi Fena. Most je izgrađen zajedničkim sredstvima Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Općine Tešanj, a izgradnja je koštala oko 1,8 milijuna KM.


-Sretan sam da smo završili gradnju novog mosta, koji je važan za dugoročan razvoj općine i regije. Na ovoj je lokaciji postojao most iz 1949. godine, koji je bio već dotrajao i nije bio siguran za promet - napomenuo je načelnik Općine Suad Huskić, koji je dodao kako mostovi, osim što spajaju obale rijeka, oduvijek imaju zadaću da spajaju i ljude.

- Nadam se da smo budućim generacijama osigurali bolje uvjete za život. Općina Tešanj sudjelovala je u financiranju gradnje mosta i zaobilaznice sredstvima od 300.000 KM, dok je najveći dio sredstava osigurala Vlada ZDK, putem Ministarstva prometa i komunikacija te Direkcije za ceste ZDK -  istakao je načelnik Huskić, koji se zbog toga zahvalio Vladi ZDK.

Premijer ZDK Mirza Ganić istakao je važnost tog projekta za regionalno povezivanje te ukazao na dobru i partnersku suradnju Vlade ZDK i Općine Tešanj.

- Ta se suradnja mogla prepoznati i u ovom projektu. Vlada će nastaviti podržavati projekte od interesa lokalnih zajednica - poručio je Ganić.

Radovi na izgradnji mosta počeli su u rujnu 2018. godine, a izvođač radova bila je tvrtka “Hering” d.d. iz Širokog Brijega.