Podijeli članak

Nekoliko policajaca ozlijeđeno je i oko 130 osoba privedeno je u Parizu gde su izbili neredi na prosvjedu građanskog pokreta "Žuti prsluci" koji obilježava godinu dana od početka okupljanja, prenijeli su francuski mediji.

Situacija u Parizu je tijekom cijelog dana bila kaotična pošto su neredi izbijali u raznim četvrtima glavnog grada. Najviše nereda je bilo u južnom dijelu, gdje je policija koristila suzavac i vodene topove.

Pariška policijska prefektura je tijekom dana priopćila da zabranjuje daljnja okupljanja, a policija je već dan ranije objavila mjesta na kojima su skupovi zabranjeni.

Okupljanja su bila zabranjena oko Slavoluka pobjede koji je danas zatvoren za posjetitelje, u aveniji Elizejskih poljana, kao i oko Eiffelova tornja, na trgu Trocadero, u blizini sjedišta Vlade i Parlamenta, oko katedrale Notre dame i željezničkih stanica.

Situacija u Parizu se smirila oko 20.00, a nereda je bilo i u drugim gradovima Francuske gdje su održani prosvjedi pokreta.

Neredi su zabilježeni u Montpellieru, Bordeauxu i Toulouseu. Mediji međutim prenose da je pored raznih izgreda, broj okupljenih manji od onoga što su očekivali u pokretu Žutih prsluka.

U Parizu je bilo oko 3.000 ljudi, u Bordeauxu oko 1.800, a u  Montpellieru nekoliko stotina.

Prvog dana prosvjeda 17. studenog 2018. godine u Francuskoj je na ulicama bilo oko 282.000 ljudi.

Lideri pokreta nastavljaju uporno pozivati na skupove i pored ustupaka vlasti.