Podijeli članak

I dok se u Hrvatskoj na temu zabrane rada nedjeljom govori već godinama, a KTC najavljuje kako će njihovi djelatnici od 1. siječnja imati slobodne nedjelje, u Općini Ivankovo, nedaleko od Vinkovaca, već više od godinu dana nema rada nedjeljom.

Interesantno je kako za to ne postoji nikakva službena odluka nego je do dogovora došlo putem razgovora i prezentiranjem ukupnih troškova i zarade nedjeljom, piše Večernji list.  

Inicijator te ideje bio je načelnik Općine Marko Miličević koji nam kaže kako na području općine trgovine, mesnice, pekare i slični sadržaji, osim ugostiteljskih, ne rade od 1. rujna 2018. godine.   

"Početku provedbe dogovora prethodio je naš dopis koji sam poslao svim trgovačkim kućama u Ivankovu s prijedlogom da razmotre tu mogućnost. Potom smo krenuli u razgovore gdje sam im i prezentirao našu analizu po kojoj su nedjeljom imali veće troškove nego zaradu. Usuglasili smo se tako da od 1. rujna prošle godine kod nas se ne radi nedjeljom što se i vidi i osjeti. Umjesto na poslu zaposleni, a većinom su to žene, sada su nedjeljom sa svojim obiteljima, odmaraju ili pak mogu negdje otići. Zadovoljni su svi i nema nikakvih komentara. Da se ne radi nedjeljom u Ivankovu je to sada već normalno", kaže Miličević. 

Napominje i kako je tijekom razgovora uvidio da je većina trgovačkih kuća nedjeljom radila jer radi i konkurencija. 

Kada su uvidjeli da nedjeljom neće nitko raditi svi su bez problema prihvatili prijedlog načelnika.

"Znao sam često tada reći hoće li se mještanima Ivankova pokvariti trbuh ako jedu kruh koji je star jedan dan. Mislim kako se sva nabavka može obaviti subotom tako da nedjelom nema potrebe da se ide u prodavaonice. Ubrzo se pokazalo i kako te kuće sada subotom bilježe veći promet nego inače jer mještani dan ranije kupe sve što trebaju", rekao je Miličević. 

Slobodna nedjelja i dobri odnosi s vlasnicima trgovačkih kuća doprinijeli su tome i da oni sada i u vrijeme raznih blagdana rade skraćeno, odnosno po svega nekoliko sati. 

"Mislim kako nije nikakav problem da se u cijeloj Hrvatskoj nedjeljom ne radi. Najbolji dokaz tome je Ivankovo. Potrebno je samo malo dobre volje i promijeniti svijest kod ljudi", zaključio je Miličević.