Podijeli članak

Pojava muškarca oboljelog od ospica u Dubrovniku, u kojemu vlada šokantno niska procijepljenost od oko 40 posto, ponovno je aktualizirala temu cijepljenja u hrvatskoj javnosti. U Hrvatskoj je cijepljenje djece u formalnom smislu obavezno, no očito je da je to još jedno zakonsko pravilo koje u praksi ne funkcionira niti se provodi. 

Stoga vrijedi situaciju u Hrvatskoj usporediti s onom u Njemačkoj, u kojoj cijepljenje od 1983. godine nije zakonski obavezno, no i dalje je procijepljenost stanovništva oko 90 posto. Naime, u Njemačkoj su roditelji obavezni otići na savjetovanje o cijepljenju svoje djece s pedijatrom, a nakon čega se očito ogromna većina njih odlučuje cijepiti svoju djecu jer imaju povjerenja u medicinske stručnjake. Njemačka država istovremeno računa na to da su njeni građani racionalni te da neće povjerovati u antivakserske teorije zavjere ako imaju priliku o temi cijepljenja posavjetovati se s liječnikom.

Masne kazne roditeljima koji odbijaju doći na savjetovanje s pedijatrom oko cijepljenja djece

No njemačko zakonodavstvo neracionalnim i štetnim ponašanjem smatra odbijanje roditelja da uopće odu na konzultacije kod liječnika kada je riječ o cijepljenju djece te to kažnjavaju s dvije i pol tisuće eura, što definitivno nije mali iznos za prosječnog njemačkog građanina. 

To ne znači da u njemačkom društvu ne postoje protivnici cijepljenja te da se, kao i drugdje, ne šire razne teorije zavjere. No i tu postoje značajne razlike u odnosu na Hrvatsku jer njemački javni i privatni mediji ne predstavljaju antivaksere kao relevantne i ravnopravne sugovornike u emisijama koje se bave tematikom cijepljenja i zdravstvene zaštite. Nemoguće je da se na ARD-u dogodi da se nekoga poput kontroverzne Lidije Gajski poziva u emisije i predstavlja kao ravnopravnu drugu stranu u raspravama o cijepljenju.

U Kölnu ovih dana zabilježeno oko 70 zaraženih ospicama, lokalne vlasti pokreću prosvjetiteljsku kampanju

Također, u Njemačkoj postoje medicinske i znanstvene institucije kojima građani vjeruju jer su svoju stručnost dokazali kroz desetljeća ili čak stoljeća rada, tako da će većina Nijemaca u vezi cijepljenja vjerovati savjetniku npr. Instituta Robert Koch, jedne od najvažnijih njemačkih prirodoznanstvenih institucija, nego širiteljima zavjera na internetu.

Ipak, sve to ne znači da u Njemačkoj nema ospica, unatoč iznimno visokoj dobrovoljnoj procijepljenosti od 90 posto. Prema procjenama stručnjaka, za potpuno iskorjenjivanje ospica potrebna je procijepljenost od najmanje 95 posto, pa se događaju slučajevi poput onoga iz Kölna. Naime, ovih dana je u tom milijunskom njemačkom gradu zabilježeno oko 70 oboljelih iz ospica, a zaraza se od prvog slučaja brzo proširila na ljude iz svih dijelova grada. 

U pitanju je najveća pojava ospica u Kölnu u proteklih 16 godina, a dob zaraženih se kreće od najmlađe oboljele šestomjesečne bebe do najstarijeg zaraženog 62-godišnjaka. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u Europi je 2017. bilo 35 tisuća zaraženih ospicama, od čega je umrlo 35 ljudi. U Njemačkoj je pak prošle godine bilo 927 ljudi koji su oboljeli od ospica. Lokalne i državne vlasti su pak najavile nove javne kampanje kako bi građanima objasnili važnost cijepljenja djece, prenosi Index.hr.