Podijeli članak

Udruga Herzegovina Bike i JP Vjetrenica u nedjelju, 17. lipnja, organiziraju biciklijadu Ćirinom prugom Hutovo – Ravno (Zavala) koja će krenuti ispred Osnovne škole Hutovo u 11 sati.

Biciklijada se realizira uz financijsku potporu Turističke Zajednice Hercegovačko-neretvanske županije s ciljem promocije južne Hercegovine i uskotračne pruge Ćiro. Biciklijadu su također podržali Općina Ravno i agencija onlyCROATIA.

Povijesna uskotračna pruga s parnom lokomotivom prolazi od Mostara uzduž rijeke Neretve, kroz Čapljinu, Popovo polje, Ravno te u blizini Ivanice prelazi granicu s Hrvatskom i ide sve do Dubrovnika. Radovi na konstrukciji pruge započeli su 1898.godine i završili 1901 godine. Ćiro je tijekom svog postojanja povezivao mjesta u Hercegovini i osiguravao im pristojan život, a danas je pruga rekonstruirana u biciklističku stazu.

Biciklijada ide trasom kojom je u prošlosti prolazio Ćiro u dužini 32 km od Hutova do Ravnog. Sudionici biciklijade će na raspolaganju imati volontere, iskusne bicikliste koji će tijekom bicikliranja paziti na sigurnost svih sudionika kao i policijsku pratnju.

Trasa je u cijelim putem asfaltirana podloga na kojoj se može, osim MTB biciklom, voziti i trekking ili cestovnim biciklom. Primjerena je svim biciklistima, pošto su trasa i ritam vožnje lagani i prilagođeni većini.

Također, svi sudionici biciklijade će biti u mogućnosti obići špilju Vjetrenicu po sniženoj cijeni ulaznica od samo 5 KM.

Općina Ravno ovim putem poziva sve ljubitelje biciklizma da se odazovu na biciklijadu, kako bi proveli jedan odličan dan i upoznali bogatu prirodnu i kulturnu baštinu ovog kraja, ističu organizatori.