Podijeli članak

Većina katoličkih institucija u Mostaru više ne prima odjeću, obuću i druge stvari koje su vjernici ostavljali za siromašne. Jedni nemaju prostora, drugi nemaju vremena, treći kažu otvoreno kako se ne žele više baviti tim aktivnostima. Ali to su samo službeni razlozi. Tek je u ostala mogućnost ostavljanja odjeće i obuće u mostarskoj Katedrali i to zahvaljujući mladim volonterima koji subotom dva sata borave u prostorijama i primaju donacije. 

Te donacije ne ostaju u crkvenim prostorijama duže od nekoliko minuta jer određene osobe dolaze, uzimaju stvari, stavljaju ih u vreće i odnose. Tek razgovor sa jednim od svećenika nam je otkrio što se u biti događa.

- Nažalost, stvari koje vjernici doniraju uglavnom završe na mostarskim pijacama. U prostorije nam dolazi nekoliko osoba, uzimaju stvari i dobili smo i informacije kako ih kasnije prodaju. To nije bio slučaj samo u Katedrali nego i drugim župama, te Caritasu. Zbog toga je većina odlučila prestati primati donacije ovakve vrste jer zbog ovoga su izgubile smisao - govori nam jedan svećenik koji nije želio da mu otkrivamo ime. 

Kaže kako je on osobno zbog svega postao protivnik ovakvih donacija, te je pozvao sve oni koji bi željeli donirati određene stvari da sami nađu obitelji kojima je pomoć potrebna. - Osobni bi preporučio da vjernici koji žele donirati odjeću i obuću preko društvenih mreža ili nekim drugim putevima pronađi osobe kojima izravno mogu uručiti donaciju. Samo na taj način mogu biti sigurni da će njihova donacija završiti u pravim rukama. Način na koji smo ranije primali odjeću i obuću je prošlost i nadamo se kako ćemo uskoro osmisliti neki novi sustav koji će biti učinkovit - zaključuje naš sugovornik. 

Riječi svećenika sa kojim smo razgovarali su nam potvrdile i osobe koje su donirale određe stvari u zadnjih nekoliko tjedana. Jedan od njih nam je rekao kako čak stvari koje je donio nisu ni ušle u crkvene prostorije nego su ih dvojica muškaraca odmah odnijeli. - Nisu ni gledali što je u vrećama nego su ih samo stavili u svoje automobile. Donio sam i jedno biciklo, njih dvojica su se skoro potukli oko njega. To je slika kojoj se nisam nadao - prepričava nam naš sugovornik. 

Drugi kaže kako je u vremenu kada je on došao u prostorijama bila samo jedna djevojka volonterka, te su u njezinoj blizini bila dvojica muškaraca koji su čekali donacije, te jedna srarija žena. - Ta starica je govorila kako joj odjeća treba za unučad jer skoro nemaju što obući, ali ova dvojica odnijela većinu stvari. Volonterka je su samo kako bi ne počeli nositi stvari koje pripadaju Crkvi jer bi se vjerojatno i to dogodilo da tih mladih ljudi nema tu - smatra naš drugi dugovornik koji je donosio stvari kao donaciju za siromašne. 

Oba poručuju kako vjerojatno više neće na ovaj način donirati stvari nego će vjerojatno tražiti izravno obitelji kojima je potrebna pomoć. Očekuje se da će taj primjer slijediti i drugi koji već godinama darivaju odjeću i obuću siromašnima.