Podijeli članak

U Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru pod pokroviteljstvom Grada Mostara večeras je svečano otvorena izložba 1918. – 2018., povećana 100. obljetnici od  završetka Prvog svjetskog rata.

U organizaciji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače i Udruženjem „Werk“ javnosti je predstavljena privatna kolekcija, koja je građe vojnog karaktera iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije na prostoru Bosne i Hercegovine.

Ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović ističe kako je riječ o privatnoj kolekciji Manuela Martinovića koji je i predsjednik udruge „Werk“ koja se bavi zaštitom austro-ugarskih fortifikacija u Hercegovini.

Doista je velik broj eksponata. Riječ je o fotografijama, novinskim člancima, vojnim mapama iz tog vremena, različitim oružjima i oruđima kojima su se služile zaražene strane u Prvom svjetskom ratu“, kazao je Vidović.

Naglasio je  da dominiraju artefakti koji su pripadali austro-ugarskoj vojsci, ali sa su među izloženim eksponatima zastupljene su i sve druge vojske koja su sudjelovale u Prvom svjetskom ratu.

Kroz određene primjere povijesnog oružja, numizmatike, medaljarstva i ostale građe, posjetitelji  imaju priliku percipirati događaje koji su se odvijali u ratnom razdoblju od 1914. – 1918. godine na prostorima Bosne i Hercegovine.
Izložba je otvorena do 25. ožujka, do kada organizatori očekuju veliki broj posjetitelja.

Autor: D.G./Pogled.ba