Podijeli članak

Danas se obilježava Svjetski dan dijabetesa koji ove godine nosi naziv „Žene i dijabetes“. Razlog tome su statistike prema kojima u posljednje vrijeme sve više žena,a napose u trudnoći oboljeva od ove bolesti koju u medicini nazivaju „tihi ubojica“.

Naime, svaka sedma trudnoća završi sa gestacijskim dijabetesom, od čega svaka druga završi sa trajnim dijabetesom tipa 2.

„Trudnicama preporučujem više fizičkih aktivnosti i svakako zdraviju prehranu, jer na taj način mogu smanjiti pojavu gestacijskog dijabetesa, čak štoviše i do 50%“- poručio je epidemiolog dr. Eldin Alajbegović.

Povodom današnjeg dana u Mostaru je održano besplatno mjerenje šećera u krvi. Cilj cjelokupne kampanje je podići svijest građana o dijabetesu kao globalnom zdravstvenom problemu.

Dijabetes također spada u bolest modernog doba, istaknuo je direktor Zavoda za javno zdravstvo dr. Nermin Avdić, te naveo kako uz žene, u posljednje vrijeme oboljeva sve veći broj mladih osoba.

„ Kod mladih osoba je izuzetno važno da se na vrijeme krene s liječenjem. S obzirom da imamo odgovarajuća sredstva, takvoj djeci možemo osigurati jednostavniji način života, no ukoliko dođe do zapuštanja i nekontroliranja nastaju komplikacije koje se kasnije znantno teže rješavaju“- kazao je dr. Avdić.

Točan broj podataka o oboljelima nismo dobili, ali prema riječima direktora Zavoda broj je velik,a u posljednje vrijeme se nažalost i povećava.

Bitno je napomenuti da se u ljekarnama i domovima zdravlja svakodnevno može izmjeriti stanje šećera u krvi. Normalna razina iznosi od 4,7 pa do nekih 6,1 mmol/l . Preventivno također možemo utjecati  baveći se fizičkim aktivnostima, ali svakako koristeći zdraviju prehranu.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa prvi put je uveden 1991. godine,a za datum je odabran dan rođenja sir Fredericka Bantinga, medicinskog stručnjaka koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primjenio lijek na ljudima.