Podijeli članak

Spark i Sync ujedinili su snage te objedinili dva uspješna događaja od prošlih godina, izložbu gadgeta i utrku dronova. Mnoštvo posjetitelja uživalo je u vrhunskim dostignućima znanosti i tehnike, ali najviše pažnje privukao je prototip prvog plovila na električnu energiju u regiji, piše Klix.ba.

Mladen Bruk, glavni projektant energetsko upravljačkog dijela Stark električnog broda ponosno nam je predstavio pilot projekt na kojem je radilo petnaestak ljudi različitih profila.

"Cijeli svijet ide prema baterijama, a to je bila i naša ideja – napraviti plovilo koje će isključivo ići na električnu energiju. Nema hibridnog motora, ovdje je sve zelena energija. Ugradili smo motor od 100 kilovata, otprilike 130 konjskih snaga, 90 kilovata 'upakovane' energije što se tiče baterija je tu", ispričao nam je Bruk, napominjujući da je cijelokupno plovilo nastalo u Mostaru te da je takvo prvo u regiji.

Gliser je testiran na jezeru, a ima energije za osam sati krstarenja na otprilike 22 čvora brzine. Na maksimalnoj brzini preko 30 čvorova posjeduje akumulirane energije za tri do četiri sata rada. Plovilo je dugo 5,3 metra i opremljenom standardnom nautičkom opremom.

"Sve je naš rad, pogonska jedinica je specijalno za ovaj projekta izrađena u Finskoj. Naša namjera je da mi ne idemo u proizvodnju brodova kao takvih, već da proizvodimo tehnologiju. Naredna ideja nam je koncept turističkog plovila za uvjete maksimalne brige o okolišu, na jezerima, nacionalnim parkovima, na moru, gdje su izričiti zahtjevi nultog zagađenja. Osim toga želimo napraviti plovilo na solarne stanice", kazao nam je inžinjer Mladen Bruk.

Osim impozantnog modernog plovila na električni pogon brojni posjetitelji u Sparkovim prostorima mogli su vidjeti izloženi Rimac Concept One, električni automobil budućnosti koji može razviti brzinu veću od 350 km/h i s jednim punjenjem preći do 330 km. Poglede je privlačilo i BMW električno vozilo.

Na obližnjem polignonu desetak najecatelja odmjeravalo je snage u utrci dronova, a pored izloženih dronova mogli ste igrati nogomet upravljajući robotima te gledati ili isprobati desetine gadgeta od kojih zastaje dah.