Podijeli članak

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji još nije uspostavljena vlast, a Skupština ove županije posljednji put je zasjedala u veljači. U međuvremenu, kulminira nezadovoljstvo radnika i građana i brojni problemi polako izlaze na svjetlost dana. Jesen koja je pred nama mogla bi donijeti brojne štrajkove u Mostaru, donosi BHRT.

Skupština Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji odlučila je da će zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora članovi tog sindikata stupiti u generalni štrajk 10. rujna. 

''Ako ne dođe do rješenja mi smo pokrenuli generalni štrajk, ako se do tada to ne riješi liječnici će sigurno napustiti ove prostore, jer ako se ne može ispuniti ono što je potpisano, što je dogovoreno onda ne vidim ni razlog da ostanemo ovdje nego ćemo otići negdje gdje će se poštovati dogovori s nama i gdje će liječnici biti uvaženi'', kaže Marina Berberović iz Strukovnog sindikata liječnika medicine i stomatologije u HNŽ-u.

Nezadovoljni su i u sindikatu obrazovanja osnovnih škola. Umjesto povećanja koeficijenta na platu, dobili su povećanje osnovice. Kažu kako im je štrajk posljednja opcija, ali ni od nje neće bježati ako to bude neophodno. 

''Mi smo najavili jedan veliki prosvjed na dan učitelja, ali ako se sve ne posloži sigurno da mi nećemo odustat, sindikalnom borbom ćemo tražiti svoja prava, bit ćemo toliko razumni, u interesu naših učenika'', ističe Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a.

Iz Sindikata policije izražavaju nezadovoljstvo činjenicom da je na čekanje stavljen zakon o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima, koji se odnosi na povoljniji položaj policijskih službenika prilikom umirovljenja. Zakon treba usvojiti skupština HNŽ-a koja je posljednji put zasjedala u veljači.
 

''Mi smo se u više navrata obraćali i nekompletnom vodstvu i predsjednicima svih klubova poslanika međutim do danas nismo dobili konkretan odgovor zašto taj zakon nije usvojen, svi politički subjekti trebali bi biti suglasni jer on ne košta ništa iz županjskog proračuna'', kaže Fadil Ćustović, član UO Sindikata policije HNŽ-a. 

Aner Žuljević, zastupnik u Skupštini HNŽ-a, ističe da je za to da skupština počne raditi jer previše je da građani plaćaju 2 milijuna maraka skupštinu koja ne radi. ''To je previše jer imamo sve teže situacije u zdravstvu, u obrazovanju a oni se ponašaju po principu selo gori, a baba se češlja'', dodaje.

Iako su radnici Aluminija najavili štrajk za početak rujna, od toga, bar za sada nema ništa, budući da su im obećane otpremnine i očekuje se da počne njihova isplata. Članovi građanske inicijative ''Jer nas se tiče'' najavili su novo mirno okupljanje građana budući da polovinom rujna ističe okolišna dozvola za deponiju Uborak. Novi i masovniji prosvjed najavili su i građani naselja južno od Mostara, koji su se nedavno okupili zbog neslaganja s ucrtanom trasom autoputa 5c.