Podijeli članak

Za najbolje studente u Federaciji Bosne i Hercegovine danas je u Mostaru upriličena prigodna svečanost dodjele nagrada.

Prilikom svečanosti u Narodnom pozorištu Mostar  ministrica obrazovanja i znanosti FBiH Elvira Dilberović uručila je priznanja i novčane nagrade u iznosu od po 1500 maraka za 73 studenta koja su ostvarila najbolji prosjek u akademskoj 2016/2017. godini.

„Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke svake godine nagrađuje sa skromnim novčanim iznosom najbolje studente sa svih javnih visokoškolskih institucija u Federaciji BiH“, kazala je ministrica Dilberović.

Ove godine kako je naglasila nagrađeni su najbolji studenti sa 73 fakulteta javnih univerziteta i sveučilišta u Federaciji BiH sa skromnim novčanim nagradama u  iznosu od po 1500 konvertibilnih  maraka .

 „Ovo je jedan od programa  podrške za njihov trud, zalaganje, akademski i znanstveni angažman“, kazala je ministrica Dilberović te naglasila kako je nagrađivanje  mladih  za njihove uspjehe veoma značajna misija ovog ministarstva. Također je izrazila nadu da će u budućnosti podrška mladima u FBiH biti još snažnija.

Da je podrška  države veoma značajna smatra i nagrađeni student Ivan Tomić iz Tomislavgrada koji je četvrta godina Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

On je   ove godine po četvrti put nagrađen kao najbolji student s ostvarenim prosjekom 5.0 što je za njega kako kaže veliki poticaj za daljnje uspjehe.

„Ovo je meni veliki poticaj za nastavak truda, rada i zalaganja na fakultetu, a kasnije ću se boriti da dobijem posao i  da nastavim izrađivati sebe kao personu“, kazao je višestruko nagrađeni student Sveučilišta u Mostaru.

On smatra kako se mladi općenito trebaju više uključiti u društvene aktivnosti i više preuzeti sami odgovornost za vlastitu budućnost, ali kako naglašava  potrebna je i odgovornost države da im to osigura, jer kako je poručio „Na mladima svijet ostaje“.

Studente su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH (univerziteti u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet 'Džemal Bijedić' Mostar i Sveučilište u Mostaru), i to po jednog sa svakog fakulteta, a novčane nagrade je osiguralo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti iz proračuna Federacije BiH za 2017. godinu.

Autor: D.G./Pogled.ba