Podijeli članak

Druga predstava koju organizira Narodno pozorište Mostar u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“ je predstava pod nazivom „Prst“ Sarajevskog ratnog teatra SARTR, a koja će biti upriličena u petak 13.7.2018 s početkom u 20 sati.

Komad “Prst” smatra se jednim od najboljih suvremenih društveno-angažiranih tekstova napisanih u našoj Regiji, a autorica je kosovska spisateljica Doruntina Basha. Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktualno pitanje pozicije žena u suvremenom društvu.

Predstava je rađena po tekstu Doruntine Basha, a u režiji Sabrine Begović Ćorić. U predstavi igraju: Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana-Mia Milić.
U kontekstu novije historije i patrijarhalnih odnosa, ona na veoma uvjerljiv način prikazuje život dvije žene, svekrve i snahe, koje ne mogu više živjeti skupa, ali ni jedna bez druge.

"Predstava budi emocije, ali također i prepoznavanje jer su odnosi rivalstva i međusobnih optuživanja svekrve i snahe, neovisno od njihove specifične situacije, tipični za šire prostore Balkana. U priči bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i točnom psihološkom slikom likova fantastična ženska ekipa napravila je predstavu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim", ističu iz Narodnog pozorišta Mostar.