Podijeli članak

Veliki broj posjetioca i ljubitelja kvalitetne blatine i žilavke iz najboljih godina i berbe, među kojima je bio i poznati slikar Adin Hebib, uživali su u raznovrsnoj ponudi ovih sorti iz preko 20 vinarija iz Hercegovine, te šire regije. Organizatori su obezbijedili i vrhunski zabavno-muzički ugođaj uz nastup dalmatinskog kantautora Tedija Spalata i klape “Contra“. 

- Svake godine sve više napredujemo. Ponosni smo na ovogodišnji festival vina, jer smo na jednom mjestu okupili ljubitelje vina iz cijele BiH. Imali smo posjetioce iz Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice, Banja Luke, Brčkog, Bihaća... “Blaž Enology” sinoć je bio Bosna i Hercegovina u malom. Uz vrhunska hercegovačka vina, posjetioci su mogli uživati u bosanskim specijalitetima, i, slobodno možemo reći da je to dobitna kombinacija. Posebno nas raduje i dolazak prijatelja iz Dubrovnika, Rijeke i Splita, te vlasnika restorana „Zrno Soli“ koji je naš partner u projektu. Ovom prilikom je dogovoreno da „Blaž Enology“ sljedeće godine bude održan i u Splitu, a inicijator je bio Tedi Spalato – rekli su organizatori “Blaž Enologya”.


Poznati bh. kuhar Nihad Mameledžija posjetiocima je otkrio tajnu pripremanja vrhunskog bosanskog bureka.

- Drago mi je što sam bio dio ove divne priče. Hvala svim posjetiocima i organizatorima na fenomenalnom dočeku, a, mislim da sam se barem dijelom revanširao burekom. Otkrio sam im tajnu muškog razvlačenja jufki, i napravio sam više od 500 zvrkova sa vrhunskim mesom i brašnom. Nadam se da će ovakvih manifestacija biti sve više u našoj lijepoj Bosni i Hercegovini – kazao je Mameledžija.

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, sinoć je bio  na trećem festivalu vina i u obraćanju prisutnim istakao je da se u sklopu festivala ne predstavljaju samo vinogorja i plemenita vina žilavke i blatine, nego i promoviraju istinska vinska kultura - kultura kušanja, uživanja, poznavanja i uvažavanja domaćih vina.

Podsjetimo, posjetioci “Blaž Enologya” mogli su uživati u vinima sljedećih vinarija: Vinarija Čitluk, Podrumi Andrija , Vinarija Dodig, Podrum Brkić, Vinarija Ostojić, Vinarija Marijanović, Vinarija Škegro, Vinarija Begić, Vinarija Dida,Vinarija Nuić, Daorson vina, Vinarija Vilinka, Vinarija Buntić, Vinarija Tolj, Vinarija Rubis, Vinarija Matić, Erovino, Vinarija Keža, Vinarija Hercegovina Produkt, Vinarija Mata, Vinarija Hepok, Podrumi Sivrić, Vinarija AG podrum Grge Vasilja Carska vina, Obiteljski podrum Sušac, Podrumi manastira Tvrdoš, Podrumi Vukoja 1982 ; gost Vinarija Rizman, Vinarija Bandić.