Podijeli članak

Nakon što su prolaznici uočili kako s Osnovne škole oca Petra Perice u Makarskoj vise ručnici za plažu i kupaći kostimi, zapitali su se iznajmljuje li se to škola za smještaj turista. Fotografije škole s koje vise ručnici i kupaći kostimi su objavljene na Facebook stranici Dnevna doza makarskog nereda.

Kako bismo doznali o čemu se točno radi, poslali smo upit Gradu Makarskoj iz kojeg su nam odgovorili kako je već dugi niz godina praksa da se ljeti u školu smještaju članovi kulturno-umjetničkog društva iz Vinkovaca te da nitko od njih dosad nije imao prigovor na spomenuti smještaj, piše Index.hr.

"KUD Šumari iz Vinkovaca već dugi niz godina gostuje u sklopu programa Makarskog kulturnog ljeta, a od ukupno 16 godina koliko dolaze u Makarsku, 13 puta im je smještaj osiguran upravo u Osnovnoj školi oca Petra Perice", stoji u odgovoru Grada Makarske za Index.

I članovi ansambla iz Makarske odlaze u Vinkovce te su smješteni u tamošnjoj školi

Kažu nam kako su, osim u spomenutoj školi, bili smješteni i u drugoj osnovnoj školi, bivšem odmaralištu Elbih te Domu za starije i nemoćne.

"Grad Makarska i Grad Vinkovci već dugi niz godina njeguju prijateljske odnose, a konkretna suradnja između dvaju gradova upravo se počela razvijati kroz suradnju KUD-a Šumari i našeg Folklornog ansambla Tempet čijim se članovima na isti način osigurava smještaj prilikom njihovog gostovanja u Vinkovcima", stoji u odgovoru.

Smještaj kulturno-umjetničkih društava u sklopu domova ili osnovnih i srednjih škola je, navode, dugogodišnja praksa u mnogim gradovima, prije svega jer se radi o društvima s velikim brojem članova (cca 40) za koje je, pogotovo u turističkim gradovima, u jeku sezone teško pronaći smještaj.

"Upravo to je slučaj s KUD-om Šumari koji u Makarskoj uvijek boravi za vrijeme Makarskog kulturnog ljeta, a ove godine su u Osnovnoj školi oca Petra Perice bili smješteni od 7. do 10. kolovoza. Kao i svake godine, smještaj im je osiguran bez naknade jer se radi o osnovnoj školi koja se ne bavi djelatnošću iznajmljivanja. Osim gostiju iz Vinkovaca, nitko više nije koristio usluge smještaja (iznimka je prošle godine kada je u školi pod istim uvjetima boravio KUD iz Makedonije)", navode u svom odgovoru.

Imaju 10-ak sanitarnih čvorova i tuševe

Što se pak uvjeta tiče, članovima KUD-a je uz ležaje koje je osigurao Grad Makarska bilo na raspolaganju 10-ak sanitarnih čvorova te tuševi u svlačionicama koje su planirane za buduću sportsku dvoranu.

"Napominjemo da se nikad nitko od članova nije bunio zbog neadekvatnih uvjeta ili bilo kakvih problema sa smještajem jer bi u protivnom Grad Makarska sigurno našao neku alternativu", navode na kraju.