Podijeli članak

Iranski predsjednik Hasan Rohani pozvao je u subotu na jedinstvo iranskih političkih skupina kako bi prevladale stanje koje bi, kako je rekao, uslijed još oštrijih sankcija SAD-a moglo biti i teže od onoga tijekom rata s Irakom osamdesetih godina 20. stoljeća, izvijestili su iranski državni mediji.
 
Predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak je pozvao iranske čelnike da s njim razgovaraju o odustajanju od njihovog nuklearnog programa i rekao kako ne može isključiti ni vojni sukob.
 
Trump je svoju ponudu iznio dok istovremeno pojačava gospodarski i vojni pritisak na Iran, nastojeći prekinuti izvoz iranske nafte i snažeći zračne i pomorske snage SAD-a u Zaljevu. Washington je također odobrio razmještanje novih raketnih sustava Patriot na Bliskom istoku, rekli su dužnosnici SAD-a u petak.
 
"Pritisci neprijatelja su rat bez presedana"
 
"Danas se ne može reći jesu li okolnosti bolje ili lošije nego u razdoblju rata 1980.-1988., no tijekom rata nismo imali probleme s našim bankama, prodajom nafte, uvozom ili izvozom, a sankcije su bile samo na kupovinu oružja", rekao je Rohani po državnoj novinskoj agenciji IRNA.
 
"Pritisci neprijatelja su rat bez presedana u povijesti islamske revolucije... No ne očajavam i imam velike nade za budućnost i vjerujem da možemo prevladati te teškoće ako ostanemo ujedinjeni", rekao je Rohani aktivistima različitih političkih organizacija.
 
Rohani se našao na udaru kritika iranskih tvrdolinijaša nakon što se Trump povukao iz sporazuma Irana sa svjetskim silama o njegovom nuklearnom programu i ponovno uveo sankcije. Pragmatičnog iranskog predsjednika napustili su i neki njegovi umjereni saveznici.
 
Sud zabranio izlaženje tjednika koji je upozorio na mogućnost rata s Amerikom
 
Sud za medije je u subotu zabranio izlaženje tjednika Seda (Glas), izvijestila je agencija ISNA, nakon što je časopis objavio članke koji upozoravaju na mogućnost rata s SAD-om.
 
Glavni naslov na naslovnici glasio je "Između rata i mira, jesu li umjereni izgubili ili će opet spasiti Iran od rata", a u podlozi je bila fotografija ratnih brodova SAD-a, prenosi Index.hr.
 
Tvrdolinijaši su na društvenim mrežama napali časopis nazvavši ga "Trumpovim glasom" i sugerirajući da upozorenjima na rat poziva na razgovore s SAD-om.
 
Iran je snaženje vojne nazočnosti SAD-a ocijenio kao "psihološki rat" i zastrašivanje.