Podijeli članak

Indonezija je u utorak prešla milijun stanovnika u kojih je potvrđena zaraza koronavirusom koji ta zemlja od ožujka pokušava staviti pod nadzor.

Četvrta najnapučenija država svijeta potvrdila je 1.012.350 slučajeva zaraze, a do sada je 28.468 ljudi umrlo od covida-19. Po tim podacima Indonezija je u skupini azijskih država s najvećim brojem zaraženih, odnosno dvostruko više nego susjedni Filipini.

Broj zaraženih i triput veći od službenog

Zdravstveni stručnjaci vjeruju da je točan broj zaraženih u Indoneziji i triput veći od službenog. Vlasti su kritizirane jer presporo testiraju i usredotočene su na cjepivo, a zanemaruju higijensko-epidemiološke mjere koje su u Indoneziji manje stroge nego u većini drugih zemalja.

Ministar zdravstva Budi Gunadi Sadikin najavio je poboljšanja u suzbijanju virusa i pozvao je stanovništvo da poštuje propise.

“Moramo izravnati krivulju”, rekao je na konferenciji za novinare.

Vlada je počela masovno cijepljenje u siječnju i postrožila je ograničenje kretanja, a bolnice u Jakarti pretrpane i mnoge prisiljene odbijati pacijente.

Mjere društvene distance, uključivo skraćeno radno vrijeme trgovačkih centara i restorana na otocima Javi i Baliju počet će 8. veljače.