Podijeli članak

Osamnaest osoba, koje su u Hrvatsku doputovale iz Afrike, pod pojačanim su zdravstvenim nadzorom zbog prevencije ebole, doznaje se u Ministarstvu zdravlja.  Ni jedna od osoba koje su pod nadzorom nema simptome te bolesti, izjavio je Hini glasnogovornik Ministarstva Josip Jagić, koji nije precizirao o kakvom obliku zdravstvenog nadzora je riječ. Najavio je da bi s tim u vezi Ministarstvo zdravlja sutra trebalo objaviti priopćenje za javnost.

Ministarstvo je prošloga tjedna objavilo da je rizik od zaraze virusom ebole hemoragijske groznice u Hrvatskoj iznimno nizak te da u Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj zaraze tom bolešću. No pojačani nadzor provodi se u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije još od druge polovice travnja zbog izbijanja ebole hemoragijske groznice u Sierri Leone, Liberiji, Maliju, Gvineji i Nigeriji.

Mjere se provode u koordinaciji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sanitarnoj inspekciji, te pripadajućim pravilnicima i protokolima. Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuje zdravstveni nadzor nad osobama koje u Hrvatsku dolaze iz država u kojima postoji virusna hemoragijska groznica u trajanju od 21 dana.

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo, doktor Bernard Kaić izjavio je za HRT kako se čitavo vrijeme povratnici iz zemalja u kojima ima ebole - stavljaju pod zdravstveni nadzor. To se čini kako bi se, kroz tri tjedna koliko je maksimalno moguća inkubacija bolesti - uvjerili da su te osobe zdrave. 'Ako bi se razvili znakovi bolesti koji bi mogli ličiti na ebolu, onda bi takva osoba bila hospitalizirana i izolirana, a obavila bi se dijagnostika i potrebno liječenje', dodao je.

Svjetska zdravstvena organizacija u petak je priopćila da se broj mrtvih u najvećoj ikad zabilježenoj epidemiji ebole popeo na 1145. U Gvineji je ukupno umrlo 380 ljudi, u Liberiji 413, 348 u Sijera Leoneu i četiri u Nigeriji.