Podijeli članak

Na više lokacija u Hrvatskoj vozači su sudjelovali u prosvjednoj akciji za smanjivanje cijene goriva koja je bila najavljena od 15,30 do 16,30 sati gašenjem motora svojih vozila ondje gdje se zateknu u to vrijeme.

MUP je prethodno upozorio da će kažnjavati prosvjednike koji će ugrožavati ili smetati normalnom odvijanju prometa.

Zastoja je tako bilo u Požegi, Samoboru, Varaždinu te Solinu, a promet je nakratko blokiran i u Splitu i Rijeci.

Kako su javili hrvatski mediji, situacija u zagrebačkom Remetincu bila je prilično kaotična.

Iz Građanska inicijative "STOP rastu cijena goriva" su ranije pozivali građane da na vlastitu odgovornost sudjeluju u akciji "Ugasi motor", a pritom istaknuli kako je važno da se osigura jedan prometni trak za nesmetano kretanje vozila Hitne pomoći, vatrogasaca i policije.

Osim vozača osobnih automobila na sudjelovanje u akciji pozvali su i pješake, bicikliste, motoriste i vozače svih kategorija te napomenuli kako pješaci mogu biti uspješni jednako kao i vozači blokirajući promet na pješačkim prijelazima.

Upozorili su da je Hrvatska među državama koje plaćaju najskuplje gorivo u Europi i da stoga traže odgovore na pitanja zašto su cijene goriva u Hrvatskoj toliko visoke, koliko naftne kompanije zarađuju podizanjem cijena i kakve su mogućnosti građana da se odupru daljnjem rastu cijena.