Podijeli članak

Razvojni program Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) večeras je u Sarajevu označio pokretanje Accelerator Laba, inicijative usmjerene ka pronalaženju rješenja za ubrzani razvoj u 21. stoljeću.

U pitanju je globalna inicijativa UNDP-a, a od šezdeset novouspostavljenih "laboratorija razvoja" samo su dvije u Europi. Njihov zadatak je da koriste snagu lokalnih inovacija, kolektivne inteligencije i društvenog eksperimentiranja u rješavanju kompleksnih razvojnih izazova današnjice.

-Odlučili smo da radimo sa različim skupinama kako bismo dobili nove ideje. Accelerator Lab čini tim ljudi koji imaju drugačiji pristup i eksperimentiraju sa idejama kako bismo brzo vidjeli da li nešto funkcionira ili ne - poručila je tijekom događaja predstavnica Razvojnog programa UN u BiH Steliana Nedera.

Dodala je da je UNDP početkom godine odlučio u Bosni i Hercegovini osnovati jednu od 60 'labaratorija razvoja', a one su sve umrežene kako bi na najbolji način razmijenili iskustva, prepreke i rješenja za učinkovitiji razvoj.

UNDP je promociju obilježio različitim aktivnostima, od kojih se ističe praktična radionica "Moj kvart budućnosti", na kojoj je sedam različitih dobnih skupina, od predškolske do treće životne dobi, kreiralo Lego makete razmišljajući o budućnosti svoje okoline.