Podijeli članak

Zbog snježnih oborina usporeno se prometuje na većini puteva u Bosni i Hercegovini.

Na dionicama u višim predjelima ima snijega na kolovozu, a izdvajaju se putevi: Sarajevo-Rogatica, Gornji Vakuf-Prozor, Sarajevo-Tuzla, Kotor Varoš-Teslić, Trnovo-Foča, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Kupres i Banja Luka-Turbe. Za teretna vozila s prikolicom i šlepere preporučuje se korištenje lanaca.

Zbog intenzivnih snježnih oborina i jakog vjetra koji stvara snježne nanose na snazi je zabrana prometa za sva vozila na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje. Jak vjetar povremeno formira snježne nanose i na putevima na širem području: Tomislavgrada, Glamoča, Bosanskog Grahova i Kupresa.

Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa upozorava se na mogućnost snježnih lavina.

Na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima moguća je mjestimična poledica. Ekipe putnih službi interveniraju na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putevi prohodni. U južnim krajevima prometuje se po pretežito mokrom kolovozu.

Skreće se pažnja na učestale odrone, te savjetuje opreznija vožnja. 

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, promet je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. 

Zbog aktiviranih klizišta izmijenjen je režim prometa i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar prometuje se jednom trakom, a razlog je urušavanje potpornog zida.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Na GP Izačić, zbog zimskih uvjeta za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je promet za teretna vozila s prikolicom i šlepere, priopćeno je iz IC BIHAMK-a.