Podijeli članak

Milijarder Pramod Mittal uhićen je danas u Lukavcu kod Tuzle, a mediji nagađaju da je uhićenje povezano s pranjem novca u kompaniji Global Ispat Koksna Industrija Lukavac (GIKIL) u vlasništvu te poznate obitelji indijskih korijena nastanjene u Velikoj Britaniji. 

"Za nas je u ovom trenutku najvažnije da je on (Mittal) pod nadzorom agencija za provođenje zakona. Tek kada bude predan u našu nadležnost, moći ćemo iznijeti više detalja", rekao je glavni tuzlanski županijski tužitelj Tomislav Ljubić. 

Uhićen zbog pranja novca

Mittal je uhićen na području općine Lukavac. 

Iz operativnog središta MUP-a Tuzlanske županije za HINA-u su potvrdili da njihov odjel za gospodarski kriminal provode radnje u GIKIL-u po nalogu Županijskog tužiteljstva u Tuzli. Nisu mogli potvrditi pojedinosti o uhićenju. 

Mediji prenose da je nalog za uhićenje izdan za još najmanje dvije osobe koje se dovode u svezu s organiziranim kriminalom i pranjem novca u GIKIL-u te izvlačenjem novca na račune u Londonu. 

Klik.ba javlja da su još dvije osobe uhićene.

Tko je obitelj Mittal?

Pramod Mittal mlađi je brat Lakhsmija Mittala, petog najbogatijeg čovjeka na svijetu, britanskog državljanina indijskog podrijetla koji je zajedno s obitelji kompaniju Mittal Steel učinio najvećim proizvođačem čelika u svijetu, prenosi Index.hr. Tvrtka se 2006. spojila s kompanijom Arcelor čineći novog svjetskog lidera Arcelor-Mittal. 

U Bosni i Hercegovini Mittal Steel većinski je vlasnik Željezare Zenica i Rudnika Ljubija kod Prijedora, a Pramod Mittal investirao je u GIKIL. 

Mediji u Indiji ranije ove godine izvještavali su da je Lakshmi Mittal pomogao bratu Pramodu kako bi riješio financijske probleme.