Podijeli članak

U BiH pojavilo se bjesnilo, zarazno oboljenje kod pasa.  UPS Media prenosi priopćenje veterinara Mladena Tešića, koji je objavio preporuke za građane kako se ponašati u slučaju da primjete neobično ponašanje kod pasa. 

"Obavještavaju se građani sa područija općine Srebrenice i Bratunca da je na našem područiju došlo do pojave zaraznog oboljenja – bjesnila. Bjesnilo je smrtonosna virusna bolest, manifestira se upalom mozga i kičmene moždine. Ljudi oboljevaju nakon ugriza životinje zaražene virusom bjesnila koja može ali i ne mora imati nikakve simptome bolesti",navodi se u priopćenju.  

Kako je dalje naveo, građani, ukoliko kod životinje primjetite neobično ponašanje odmah trebaju obavjestit nadležnu veterinarsku ambulantu. 

"Svi vlasnici su dužni pse i mačke držati pod kontrolom, tako što se drže u sigurno ograđenom prostoru ili pse držati na povodcu, a svi psi i mačke mlađi od tri mjeseca moraju biti zatvoreni i zabranjeno je njihovo kretanje. Vlasnici su dužni cijepiti pse i mačke i itvršiti identifikaciju pasa čipiranjem te da čuvaju dokaz o provedenom cijepljenju", navodi se u priopćenju.

Pored toga što cijepljenjem pasa i mačaka ispunjavate svoju zakonasku obvezu, dodaje se dalje, samo na taj način štitite sebe, članove svoje obitelji te ljude u zajednici u kojoj živite . 

Savjeti za uspješnu prevenciju od bjesnila
  • Redovno cijepite pse i mačke,
 
  • Izbjegavajte kontakt sa nepoznatim životinjama, lutalicama, prepitomim divljim životinjama naročito ako ispoljavaju neobično ponašanje,
  • Naučite djecu da ne diraju nepoznate životinje, posebno lutalice i divlje male glodare
  • U slučaju ugriza životinje ranu dobro iserite sapunom i vodom, ne koristite alkohol te odmah otiđite u ambulantu gdje će te dobiti potrebnu antirabičnu i antitetanusnu imunološku profilaksu