Podijeli članak

Magnetna rezonanca je najtraženiji uređaj za dijagnostiku u BiH, a u određenim zdravstvenim ustanovama, kao što su Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i UKC u Sarajevu, na snimanje se čeka mjesecima.

Osim nedovoljnog broja ili neispravnih uređaja, dodatni problem je nedostatak doktora radiologije, kojih skoro da i nema na tržištu rada. Na evidenciji nezaposlenih ima ih, prema podacima, samo u Tuzlanskoj županiji.

Nema specijalista
 
Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prošle godine nije bilo niti jedne obrane doktorske disertacije iz oblasti radiologije, kazali su za Klix.ba na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

U evidenciji nezaposlenih osoba Službe za zapošljavanje SŽ-a evidentirano je 88 inženjera medicinske radiologije, ali nema evidentiranih doktora medicine - specijalista radiologije. Ista je situacija i s doktorima radiologije u BPŽ-a i SBŽ-a, ima inženjera, ali nema specijalista.
 
Situacija se ne mijenja
 
 
U evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ-a nalaze se 22 osobe sa zvanjem inženjera medicinske radiologije, od toga je njih 14 prvostupnika. Situacija se u posljednjih pet godina, ističu iz službe, nije znatno mijenjala.

U Službi za upošljavanje PŽ-a u posljednjih pet godina nije evidentiran niti jedan radiolog. Niti jednog doktora radiologije na evidenciji nezaposlenih nema ni Zapadno-hercegovačka županija.

“Imamo nezaposlenih osam inženjera medicinske radiologije, jednog tehničara radioloških sustava i dva operatera na opremi medicinske radiologije”, rekli su u Službi za zapošljavanje ZHŽ-a, Jedina županija, među onima koji su Klixu dostavili podatke, u kojoj postoje nezaposleni doktori radiologije je TŽ.