Podijeli članak

BiH je tranzitna točka za krijumčarenje narkotika, oružja, ljudi, visokoakcizne robe poput alkohola i cigareta, automobila, krivotvorene robe i novca, navedeno je u najnovijoj studiji o organiziranim kriminalnim grupama na Balkanu, koju je uradila Globalna inicijativa protiv organiziranog kriminala iz Ženeve.

Oni navode da su gradovi Bijeljina i Zvornik na istoku BiH poznati po ruti kojom se krijumčare automobili, migranti, droga i krivotvoreni novac.

“Granični prijelaz Rača između BiH i Srbije, gdje se bilježi veliki protok prometa, smatra se naročito važnim za nezakonite aktivnosti. Na ovom prijelazu je prošle godine presretnuto 200 paketa ectasya. Lokalni carinici i policija poznati su po korumpiranosti, često su umiješani u šverc i primanje mita”, istaknuto je u ovoj studiji, prenose Nezavisne.

Što se tiče lokacije Banja Luke, ističe da je to regija poznata po krijumčarenju oružja, a da je dio oružja iz tog regije završio u rukama terorista koji su izvršili neke od terorističkih napada u Europi.

Navode da je Trebinje, na jugu Hercegovine, svojim geografskim položajem idealno za tranzit droge iz Crne Gore ka Hrvatskoj, s obzirom na to da se nalazi uz samu granicu s tim zemljama.

“Iz Crne Gore se švercuje kanabis, iz Albanije kokain preko crnogorskih luka u BiH pa dalje prema EU kroz Hrvatsku. Navodno postoje snažne veze između grupa koje funkcioniraju u oblasti Trebinja i Dubrovnika, koji je udaljen samo 32 kilometra. Izvještaji ukazuju i na šverc droge ka Srbiji preko Crne Gore. Cigarete ili odlaze na sjever ili podmiruju potrebe domaćeg crnog tržišta. Od 2015. godine Trebinje se koristi za krijumčarenje migranata”, naglasili su oni u studiji.

U toj regiji osim Trebinja u izvještaju se pominju Bileća, Gacko i Nevesinje.

“Region je rijetko naseljen i ekonomski siromašan. Teren je ispresijecan planinama i teško ga je nadzirati. Službene granične prijelaze lako je zaobići, što putem mita, što korištenjem lokalnih puteva. Smatra se da postoje brojni ilegalni prijeelazi”, naglašeno je u izvještaju.

Dodali su da su u tom području tokom proteklog desetljeća organizirana brojna hapšenja pojedinaca iz regije uhvaćenih kako švercuju kanabis, kokain i heroin, ali da je i visok postotak recidivizma među onima koji su uhićeni, a među njima su i bivši policajci.

Sarajevo je, kako je istaknuto, poznato po auto-mafiji, a kako ističu, jedan je od najunosnijih biznisa s velikom zaradom i niskim rizikom da budu uhićeni.

U izvještaju je navedeno da je zarada od krađe automobila oko 50 milijuna eura, a kriminalci automobile najčešće kradu i traže otkup od vlasnika ili ih rasklapaju i dijelove prodaju na crnom tržištu.

“Pojedini pripadnici policije u Sarajevu u razgovoru za ovaj izvještaj izražavaju frustraciju što njihove kolege u Istočnom Sarajevu ne čine dovoljno napora da pronađu kradljivce kola”, istakli su u izvještaju.

Najpoznatije kriminalne grupe su, kako je navedeno, sa područja Istočnog Sarajeva, a hvatanje kriminalaca otežavaju administrativne barijere između tog grada i Sarajeva.

“Možda nije slučajno da se duž graničnog područja BiH nalaze gusto poredane automehaničarske radnje od kojih mnoge posluju nelegalno. Također se pokazuje da se veliki dio profita od krađe automobila pere preko biznisa povezanog s vozilima, na primjer mehaničarske radnje, rentakar agencije ili taksi kompanije”, naglašeno je u izvještaju.

Dio izvještaja posvećen je plaćenim ubojstvima u regiji, a u nekoliko navrata su snajperisti i plaćene ubice, kako je istaknuto, došli sa područja BiH.

Plaćene ubojice iz BiH se, kako su istakli, najčešće angažiraju na području Crne Gore, a navode da je jedan od najpoznatijih slučajeva bilo ubojstvo pripadnika škaljarskog kriminalnog klana Gorana Đuričkovića snajperom sa zidina Starog grada Budve.