Podijeli članak

Internet kupovina, beskontaktno plaćanje, plaćanje na rate su veoma često razlog zašto mladi ljudi upadaju u dugove čim počnu raditi. Zbog toga ih Grad Beč još u školskim klupama želi pripremiti da odgovorno troše svoj zarađeni novac, priopćeno je iz Grada Beča.

Riječ je o pilot projektu koji će učenicima srednjih stručnih i tehničkih škola pružiti osnovna znanja o financijama i upravljanju bankovnim računima, ali ih i naučiti kritičkom pristupu reklamnim obećanjima i planiranju većih kupovina.

Planirano je pet modula, svaki sa dvije nastavne jedinice, gdje postoji osnovni program za polaznike i prve razrede strukovnih i tehničkih škola, te profesionalni program za drugi i treći razred stručnih i tehničkih škola.

Na kraju nastave, učenicima se dodjeljuju i certifikati za okončane module.

"Što prije mladi razviju osjećaj za ispravnu upotrebu novca, to će im kasnije lakše biti koristiti vlastita financijska sredstva. S prvim vlastitim računom i zarađenim novcem ne samo da se otvaraju mnoge nove mogućnosti, već se i riskira život van vlastitih financijskih mogućnosti. Ovom nastavom učenici će biti spreman za financijski neovisan život", naglasio je Peter Hacker, član gradske vlade za socijalna pitanja, priopćeno je iz Grada Beča.