Podijeli članak

Tradicionalni 71. bal gradišćanskih Hrvata u organizaciji Hrvatskog centra u Beču otvoren je u subotu navečer u Beču glazbeno-scenskim prikazom o toj najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji gradišćanskih Hrvata u Austriji, koja se ove godine održava u znaku suradnje gradišćanskih Hrvata i koruških Slovenaca.

Bal je jedna od najvažnijih godišnjih glazbeno-kulturnih manifestacija gradišćanskih Hrvata koji su kroz pet stoljeća sačuvali hrvatsku kulturu, identitet i jezik na tlu Austrije, rečeno je na svečanom otvorenju.

Bal je okupio gotovo 1300 Hrvata iz Beča, Gradišća i njihove goste iz Hrvatske i susjednih država te prijatelje Austrijance.

Otvorio ga je predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović koji je rekao da je bal tradicija i izraz njegovanja hrvatske kulture i običaja.

"Radujem se da se bal održava u znaku prijateljstva i suradnje koruških Slovenaca i gradišćanskih Hrvata koji se zajedno u Austriji i Europi bore za prava nacionalnih manjina", rekao je Hini visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i predsjednik narodnog odbora koruških Slovenaca Valentin Inzko.

"Hrvatska i Austrija su tradicionalno prijateljske države. Imamo mnogo zajedničkih interesa. Dvije države su proeuropski orjentirane i zauzimaju se za integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, jer je to važno za stabilnost te regije i EU-a", rekao je Hini glavni tajnik u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova Michael Linhart.

"Bal je lijepa tradicija mjesto susreta i druženja posebno mi je drago da su na ovu svečanost prvi put pozvani i Hrvati iz BiH da podijelimo ovu izuzetnu večer", izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić.

U bogatom glazbenom programu nastupa desetak glazbenih sastava iz Hrvatske, Austrije, Italije, Slovačke i Mađarske.