Podijeli članak

Ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjoj Luci danas je otkrivena bista Nikoli Koljeviću, jednom od osnivača SDS-a i bivšem potpredsjedniku Republike Srpske.

Otkrivanju biste prisustvovali su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, ali i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik, koji je nazočio u ime "Asocijacije stvaralaca RS-a", koja je i inicirala podizanje spomenika.

Koljević je prije rata radio kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, bio je i član Predsjedništva Socijalističke Republike BiH 1990., a 1992. godine izabran je za potpredsjednika RS-a, piše Klix.ba

Nikola Koljević je po haškoj presudi Radovanu Karadžiću određen kao jedan od sudionika udruženog zločinačkog poduhvata, koji je doveo do monstruoznih zločina i najtežih povreda međunarodnog humanitarnog prava.

SDA se oglasio povodom ovog događaja kritizirajući Dodikovu nazočnost. 

"Sudjelovanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u glorificiranju takve ličnosti predstavlja novo vrijeđanje žrtava, kršenje vladavine prava i presuda međunarodnih sudova, te dalja politička samoizolacija Dodika, koji je već formalno na američkoj crnoj listi, a neslužbeno i na još nekim. Posebno zapanjuje nazočnost osuđenog zločinca Momčila Krajišnika. Svjetskoj javnosti, koja već intenzivno upozorava na slavljenje ratnih zločinaca u RS, današnja slika Dodika s osuđenim ratnim zločincem Krajišnikom, bit će još jedan dokaz sa čime imaju posla u BiH. Veličanje ratnih zločinaca predstavlja direktnu prijetnju stabilnosti i miru, te predstavlja alarm za institucije nadležne za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini", zaključuju iz te stranke.