Podijeli članak

Posljednjih dana sve su češće priče građana koji su se susreli sa zmijama - bilo u svom dvorištu ili u centru grada. Muku sa sve više zmija muče gradovi diljem Hrvatske.

Tinejdžera iz Raklja poskok je ugrizao za ruku u autobusu, na povratku iz škole u Krnici, dok je šestogodišnjakinja iz Gornje Stubice srećom "prošla" s ugrizom neotrovne bjelouške.

Iz terenske službe skloništa za nezbrinute životinje Dumovec kažu kako česte intervencije za ovo doba godine nisu ništa neuobičajeno, čak i ako ih love u središtu metropole pokraj Mimare ili kod Trga Francuske Republike.

Voditelj terenske službe Darko Ozmec kaže kako su samo u proteklih sedam dana imali sedam intervencija, no redom su bile neotrovnice – bjelice, smukulje i kravosasi. "U šest godina, koliko ovo radimo, uhvatili smo samo 10-ak otrovnica, riđovki i poskoka" objašnjava za Večernji list.

Najezda zmija je i u Hercegovini. Podsjetimo, nedavno je u Grudama zmija ujela djevojčicu.

U razgovoru s brojnim poljoprivrednicima može se čuti kako su se zmije približile poljoprivrednim površinama u Hercegovini i kućama, zbog čega je potreban poseban oprez.

- Trava je sve veća, teško ih je uopće primijetiti dok im se ne približite na svega nekoliko metara. Iako bi mnogi voljeli proljetne radove obavljati u laganijoj obući, čizme se moraju nositi i uvijek morate imati nešto pri ruci kako bi zmiju mogli ubiti. Svakako je potreban veći oprez -rekli su poljoprivrednici za Prvi.tv.

Dvije otrovnice koje obitavaju na ovim prostorima su poskok i riđovka, poznata u Hercegovini kao crnostrig.

Iz zagrebačke hitne službe kažu kako je u slučaju ugriza zmije, za ruku ili nogu, primjerice, najbitnije što više mirovati kako bi se usporila cirkulacija. Unesrećenog treba što prije prebaciti do najbližeg doma zdravlja ili bolnice ili pozvati hitnu. Mjesto ugriza nikako se ne smije zarezivati i isisavati otrov niti prejako stezati ranu!