Podijeli članak

EUFOR je danas u tijeku dana primio zahtjev od osoblja svog Tima za osmatranje i vezu (LOT tim) u Mostaru da se pomogne planinarki koja je izgubila svijest u blizini sela Kruševljani. 

Dva EUFOR-ova helikoptera tipa augusta bell 212 uzletjela su s dizalicom za podizanje pacijenta i sanitetskim zalihama, prenosi Avaz. Došavši na lice mjesta, 30 minuta budući da je posada dobila informaciju, helikopteri su sletjeli i jedan od EUFOR-ovih liječnika procijenio je stanje unesrećene te odlučio da je treba zračnim putem prevesti u bolnicu u Sarajevu. 

Nakon što je ozlijeđena planinarka smještena u helikopter sa sanitetskim osobljem koje je već pružalo prvu pomoć, helikopter je ubrzo ponovo bio u zraku i letio prema Sarajevu. Dok se ovo događalo, jedan od časnika EUFOR-a iz Zajedničkog operativnog centra organizirao je vozilo hitne pomoći kako bi prevezlo pacijenticu s nogometnog terena pored bolnice gdje je helikopter mogao sletjeti. 

- Radilo se o veoma ozbiljnom slučaju i bilo nam je drago da uradimo sve što možemo da pomognemo - kazao je  liječnik EUFOR-ove helikopterske sanitetske ekipe koji je pomogao ozlijeđenoj.