Podijeli članak

Na Alipašinom Polju u Sarajevu je danas položeno cvijeće na spomen-obilježje u znak sjećanja na ubijenu učiteljicu Fatimu Gunić i njezine učenike Adisa Mujala, Vedada Mujkanovića i Feđu Salkića.
 
Cvijeće su položili roditelji ubijenih učenika, delegacije, rodbina, prijatelji i učenici Osnovne škole Fatima Gunić. Neki učenici su nosili majice s likovima ubijene djece, prenosi Fena.
 
Njihovi životi su prekinuti na današnji dan, prije 26 godina, kada je granata ispaljena s položaja Vojske RS-a iz pravca Nedžarića pogodila improvizirane prostorije u kojima je učiteljica Gunić održavala nastavu za svoje učenike. Tada su teže i lakše ranjena još 23 učenika.
 
Ravnatelj škole Hajrudin Ćuprija je rekao da je danas za školu Fatima Gunić jedan od najznačajnijih datuma, kada je u pitanju historija ove obrazovne ustanove.
 
"Opredjeljenje škole je da nećemo dozvoliti da našu prošlost i sadašnjost drugi pišu našim zaboravom. Nismo dozvolili da se obilježavanje realizira samo jedan dan i samo polaganjem cvijeća. Iza nas je sedmi memorijalni turnir, koji je završen jučer",  pojasnio je Ćuprija.
 
Ove godine je, kako je kazao, napravljen iskorak, kada je ovaj dan u pitanju, jer je ovaj datum uvršten u kalendar Ministarstva obrazovanja KS-a. Učenici svih osnovnih škola su pisali literalne i crtali likovne radove na temu herojstva s olovkom u ruci.
 
Moramo stalno podsjećati na ono što se dogodilo. Moramo govoriti o istini. Čovječanstvo ne može postojati ako nije građeno na istini. Povjerenje je temelj društva. Gdje nema istine nema ni povjerenja, a gdje nema povjerenja nema ni društva, dodao je Ćuprija.
 
Među prisutnima je bio i predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica.
 
"Poruka je da ne možemo i ne smijemo zaboraviti, da trebamo njegovati kulturu sjećanja, čuvati istinu od zaborava i prenositi je na ove mlade, ne da bi mrzili ili se svetili nego da to bude motiv da sebi i drugima stvaraju bolju i ljepšu budućnost", rekao je Grabovica.
 
Smatra da zlo koje se dogodilo 90-ih godina je bio fašizam za koji se mislilo da je pobijeđen 1945.
 
Ne, on nije nikada pobijeđen, on se samo povuče i pritaji i čeka svoju priliku. Tako se desilo 90-ih godina. Svjedoci smo da fašizam još uvijek živi, pojasnio je Grabovica.