Podijeli članak

Jelena Lovrić (22) iz Tuzle je Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli okončala s prosjekom ocjena 9,90, a u četiri godine studiranja u indeks je upisala 38 desetki i četiri devetke.

“Četiri devetke sam dobila u prvoj i drugoj godini studiranja. Riječ je o predmetima mikroekonomija, informatika, statistika i međunarodna ekonomija. Od pobrojanih predmeta jedino me informatika nije posebno zanimala, odnosno voljela sam praktični dio tog predmeta, dok teoriju nisam mogla pretjerano učiti. Na nekim predmetima sam htjela poništiti ocjene i odgovarati ponovo, ali nije bilo mogućnosti”, kaže zlatna studentica, koja je studiranje na Ekonomskom fakultetu okončala uspješno odbranjenim diplomskim radom na temu “Izvori financiranja i cijene kapitala” kod mentora prof. dr Seada Omerhodžića.

Upravo predmete kod mentora ocjenjuje najtežim u svom studiranju.

“Najteži predmet je uvjerljivo finansijski menadžment. Dobila sam devet, a kada sam odlučila da poništim ocjenu i usmeno odgovaram kolege su govorile da nisam normalna. Na usmenom ispitu bile su još dvije djevojke i ja, trajao je oko 90 minuta, a na kraju sam došla do cilja, odnosno profesor Omerhodžić mi je upisao desetku u indeks”, govori Jelena za Nezavisne novine.

Nakon što je završila osnovnu školu i Gimnaziju “Sveti Franjo” u Katoličkom školskom centru u Tuzli, navodi kako nije bilo dileme koji će fakultet upisati. Dok je bila djevojčica roditelji i rodbina su joj govorili kako će ići na Pravni fakultet s obzirom na njene afinitete, ali je ona oduvijek voljela matematiku i brojeve.

U diplomu Ekonomskog fakulteta i prosjek 9,90 uložila je ogroman trud. Nekada je učila po 12 sati dnevno, ali je ipak imala vremena i za druge poslove i hobije.

“Znala sam dobro isplanirati dan. Ustajala sam u šest ujutro i učila, recimo, do pet poslijepodne. Nakon toga sam izlazila van, družila sam se. Ne bih rekla da sam za ove četiri godine bilo šta propustila. Imam izvanredno društvo, a kroz studiranje, a i danas sam u vezi. U cijeloj toj priči neophodno je imati potpuno razumijevanje obitelji, mame, tate i brata, te momka. Ja sam imala i zaista im dugujem jedno veliko hvala”, naglašava Jelena.

Kao i mnogi drugi zlatni studenti i Jelena je nakon završenog školovanja nastojala doći do radnog mjesta, odnosno mogućnosti da odradi pripravnički staž. Kaže kako joj na pamet nije padalo da u županijskim institucijama volontira, a na dvadesetak različitih adresa poslala je svoj CV.

“Iskrena da budem, očekivala sam da ću dobiti posao ubrzo nakon što završim fakultet. Slala sam CV bankama, poduzećima i drugim subjektima, a većina od njih nikada mi nije proslijedila bilo kakav odgovor. Naravno da u takvim trenucima morate biti razočarani. Onda sam sasvim slučajno na Birou za zapošljavanje vidjela oglas BHB kablovske televizije, koja je tražila diplomiranog ekonomistu. Poslala sam im u 10 sati svoj CV, a istog dana u 14 sati sam bila na razgovoru, da bih za dva dana počela raditi. Sada odrađujem pripravnički staž, trenutno se dobro osjećam. Iza mene je sedam radnih dana”, kaže Jelena s osmijehom.

Jelena će 11. prosinca napuniti 23 godine. Nažalost, i ona, kao i veliki broj darovitih mladih ljudi, razmišlja o odlasku iz Bosne i Hercegovine.

“Još nisam imala priliku, ali ako bi mi se ukazala ne bih je propustila. Također, i mladim ljudima sugeriram da iskoriste takve prilike ako im se ukažu”, poručila je Jelena.