Podijeli članak

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora za još dva mjeseca Hamzi Labidiju, koji je osumnjičen za terorizam zbog ratovanja u Siriji.

Obrana se protivila tom prijedlogu, ističući kako je Labidi u pritvoru dok se čeka prikupljanje dokaza da je u Siriji bio rat i da je “ISIL teroristička organizacija”.

Tužiteljstvo je zatražilo pritvor po svim osnovama, navodeći kako je dio dokaza prikupljen, a da se neki i očekuju.

Tužiteljica Biljana Golijanin rekla je da su prikupljeni dokazi koji ukazuju na osnovanu sumnju da je Labidi počinio krivično djelo “protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama”, javlja BIRN BiH.

Golijanin je kazala kako su saslušane žene koje su se vratile iz Sirije. Navela je da se čeka odgovor Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD), stručna analiza Vlade Azinovića, kao i da pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) obave vještačenje na Facebooku.

Ona je naglasila da je osumnjičeni često tražio komunikaciju, između ostalih i sa drugim osumnjičenim. Osim toga, kako je dodala, za određivanje pritvora treba imati u vidu i visinu zaprijećene kazne i prirodu krivičnog djela.

Obrana je predložila da se umjesto pritvora odrede mjere zabrane, istaknuvši da je osumnjičeni već tri mjeseca u pritvoru a da istraga traje četiri godine.