Podijeli članak

Europska unija je "otvorena, ali nije uvjerena" u novi prijedlog sporazuma premijera Borisa Johnsona za izlazak Britanije iz Europske unije, kaže predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tusk je bio među nekoliko vodećih EU glasova koji je izrazio sumnju u plan sporazuma o povlačenju Borisa Johnsona.

Planom bi se Sjeverna Irska zadržala na jedinstvenom tržištu EU za robu, ali bi morala napustiti carinsku uniju.

Ali ono što se događa s granicom između Sjeverne Irske i Irske ostaje središnje pitanje.

Irski premijer Leo Varadkar rekao je kako su novi planovi za sporazum o povlačenju dobrodošli, ali da "u mnogim aspektima imaju nedostataka," javio je BBC.

Ovo je uslijedilo u vrijeme kada savjetnik britanskog premijera Borisa Johnsona, David Frost, treba održati još jedan krug razgovora u Bruxellesu, u nastojanju da prekine zastoj oko Brexita.

Glavni pregovarač EU, Michel Barnier, rekao je europskim diplomatima da još uvijek ima puno pitanja u vezi s britanskim prijedlogom o zastoju.

Britanski premijer Boris Johnson je jučer opisao svoje prijedloge Brexita kao "kompromis" u nadi da će naći rješenje u postizanju novog sporazuma s EU.

Premijer je, držeći govor pred Donjim domom parlamenta, rekao da je napravio "istinski pokušaj da premosti jaz" kako bi postigao svjež dogovor o Brexitu s regionalnim blokom.

- Ova vlada ostvarila je napredak, naši prijedlozi predstavljaju kompromis i nadam se da se Dom sada može okupiti u nacionalnom interesu iza ovog novog dogovora - rekao je Johnson u četvrtak ubrzo nakon što je objavio svoj plan za Brexit za koji se nada da će pomoći da se okonča trogodišnji zastoj, prenijela je Xinhua.

- Vjerujem da je ovo naša šansa, a i njihova šansa da postignu dogovor - rekao je premijer jučer.