Podijeli članak

Turska je pristala pauzirati svoje vojne operacije na sjeveru Sirije kako bi se dozvolili povlačenje kurdskim snagama, rekao je u četvrtak američki potpredsjednik Mike Pence nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom Američki mediji javljaju da Kurdi imaju 120 sati da se povuku s turske granice, na kojoj Erdogan planira uspostaviti tampon zonu u koju će se smjestiti oko milijun sirijskih izbjeglica koji su sada u Turskoj. 

Ofenziva je prouzročila novu humanitarnu krizu u Siriji, u sklopu koje je 200.000 civila napustilo svoje domove, a nastao je i sigurnosni rizik zbog tisuća militanata Islamske države koji su ostali u kurdskim zatvorima, prenosi Tportal.hr. 

Demokrati i dio republikanaca optužuju Trumpa, koji je povukao američke postrojbe prije ofenzive, za izdaju Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje predvode sirijski kurdi, a bili su glavni partner Washingtona u borbi protiv Islamske države u Siriji. 

Trump je u srijedu kazao da je njegov potez "strateški briljantan". Američki je predsjednik rekao da misli kako će Penceov i Erdoganov susret biti uspješan te je upozorio da će nametnuti sankcije i carine koje će biti "devastirajuće za tursku ekonomiju", ako sastanak ne bude uspješan što se na kraju pokazalo točnim. Bijela kuća objavila je Trumpovo pismo Erdoganu, poslano 9. listopada, u kojemu je američki predsjednik poručio turskom da "ne bude nasilnik" i "budala". 

Turska televizija CNN Turk prenosi da je Turska odbila Trumpov prijedlog za sklapanjem sporazuma kojim bi se obustavile vojne operacije te da je pismo "bačeno u smeće".