Podijeli članak

Vlasti Bosne i Hercegovine usuglasile su trasu autoceste s dva kraka koja bi trebala Sarajevo povezati s Beogradom i čiju bi izgradnju, vrijednu 3 milijarde eura, trebala financirala Turska.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je kako je na sastanku s entitetskim ministrima prometa i veza iz Federacije BiH Denisom Lasićem i Republike Srpske Neđom Trninićem postignut dogovor o višemjesečnom prijeporu vezanom za to kuda bi trebala ići trasa autoceste koja povezuje glavne gradove BiH i Srbije.

"Usuglasili smo se da jedinstvena dionica bude službeno predložena i bit će ucrtana na kartu u sljedećih sedam dana, nakon čega će biti puštena na daljnje usvajanje", rekao je Dodik na konferenciji za medije.

Višemjesečne rasprave

Srpska i bošnjačka strana više mjeseci vodile su rasprave kuda bi trebala ići dionica autoceste između Sarajeva i Beograda koju je spremna financirati Turska, prenosi Hina. Srpska strana tražila je da autocesta poveže istočni dio Republike Srpske, dok je pak bošnjačka strana inzistirala da autocesta poveže velike centre Tuzlu i Sarajevo. Usuglašena dionica s dva kraka trebala bi zadovoljiti interese obiju strana.

Po Dodikovim riječima, BiH bi se autocestom u Srbiji trebala spojiti na krajnjem sjeveroistoku kod Rače te dalje nastaviti preko Bijeljine i Brčkog do Tuzle i Žepča. Autocesta bi trebala zatim ići prema Palama, Rogatici i Višegradu, gdje bi se izgradio odvojak za Goražde, te se ponovno spojiti sa Srbijom u mjestu kod Vardišta. On je dodao kako će BiH sada usuglašenu trasu predložiti Ankari za financiranje.

Prema Dodikovim navodima, cijeli projekt je vrijedan blizu tri milijarde eura.