Podijeli članak

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv: Murata Erbila, rođenog  20.03.1968. godine u Arbil, Irak, državljanin R Turske i Iraka, nalazi se u pritvoru i Sahina Sefe, rođenog 09.08.1993. godine u Samsunu, Republika Turska, državljanin R Turske

Optuženi se terete, da su na području BiH, tokom 2019. godine, djelujući u međusobnom dogovoru i koordinaciji, vršili nezakonito krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Iraka, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, te nisu imali važeće dokumente za boravak u BiH.

 U optužnici se navodi da su optuženi postupali protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala (Sl. glasnik BiH broj 37/02),  a sa ciljem da za sebe ostvare nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete za krijumčarenje najmanje 15 ilegalnih migranata, u tri navrata, koje su za novčane iznose koji su dosezali i 4000 eura, prevozili preko teritorije BiH u pravcu granice sa Republikom Hrvatskom, u čemu su otkriveni i spriječeni od strane policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA.