Podijeli članak

Trumpov lojalista i saveznik Roger Stone osuđen je u četvrtak na više od tri godine saveznog zatvora, nakon izuzetnog poteza državnog tužitelja Williama Barra da odbaci prvobitnu preporuku presude koju je iznijelo njegovo ministarstvo pravde.

Sutkinja američkog oblasnog suda Amy Berman Jackson izjavila je kako Stoneova krivična djela zahtijevaju višegodišnju zatvorsku kaznu, ali je kazala kako smatra da je kazna od sedam do devet godina zatvora prestroga.

Stoneovi odvjetnici tražili su uvjetnu kaznu, pozivajući se na njegovu dob od 67 godina, njegovo zdravstveno stanje i nečinjenje krivičnih djela u prošlosti. On je umjesto toga osuđen na 40 mjeseci zatvora.

Stone nije imao trenutne reakcije u sudnici kada je Jackson objavila njegovu presudu. Ona je odgodila provedbu presude nakon što razmotri Stoneov zahtjev za novim suđenjem.

On je osuđen u studenom prošle godine po svih sedam točaka optužbe u kojima se navodi da je lagao Kongres, uticao na svjedoke i opstruirao kongresnu istragu navoda je li Trumpov predizborni štožer surađivao s Rusijom kako bi pobijedio na izborima u 2016.

Presuda dolazi u vrijeme Trumpove beskompromisne obrane dugogodišnjeg čovjeka od povjerenja, koja je dovela do manje pobune u Ministarstvu pravde i navoda da se predsjednik uplitao u sudski proces, prenosi Associated Press.