Podijeli članak

Saudijska Arabija, najveći svjetski proizvođač i izvoznik nafte, prepolovila je svoju dnevnu proizvodnju nakon napada na naftna postrojenja. Odgovornost za napad su preuzeli jemenski pobunjenici Huti, dok američki predsjednik Donald Trump prst upire u Iran.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je doveo u pitanje tvrdnje Irana da nisu ni na koji način povezani sa subotnjim napadima na naftna polja u Saudijskoj Arabiji. "Sjećate se kada je Iran srušio dron i kada su rekli da se nalazio u njihovom "zračnom prostoru," kada zapravo nije bio ni približno blizu. Držali su se te priče iako su znali da je velika laž. Sada tvrde da nemaju nikakve veze s napadimu u Saudijskoj Arabiji. Vidjet ćemo?"

Tenzije između Irana i Sjedinjenih Američkih Država su eskalirale otkako je u subotu izvršen napad dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, zbog čega se prepolovila proizvodnja nafte te zbog čega su cijene nafte otišle u nebo, piše Al Jazeera. Saudijska proizvodnja nafte smanjila se za 5, 7 milijuna barela dnevno, što je 5 posto svjetske proizvodnje nafte, nakon hutskih napada na postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu, rekla je državna naftna tvrtka Aramco.

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, a u kolovozu je proizvodila, prosječno 9, 85 milijuna barela, prema podacima američke agencije za energetske informacije, prenosi N1.

"Abqaiq je vjerojatno najvažnije postrojenje za svjetsku opskrbu naftom", rekao je Jason Bordoff, ravnatelj Centra za globalnu energetsku politiku, Sveučilišta Columbia, koji je bio član Obaminog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Trump je u nedjelju odobrio korištenje američkih naftnih rezervi za hitne slučajeve.

Zaoštravanje retorike predsjednika Trumpa koji je rekao kako je SAD "naoružan i spreman" izazvalo je strah o potencijalnom ratu s Irana, piše CNN. Nije jasno na što i koga se referira fraza "naoružan i spreman" - na vojne snage u Iranu, Iraku ili Jemenu ili pak na neki tip američkog odgovora, dalje piše CNN.

Iran tvrdi kako nisu odgovorni za napad, a odgovornost su preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koji su već napadali Saudijsku Arabiju i više od četiri godine su u ratu s jemenskom međunarodno priznatom vladom, koju vojno podupire upravo Saudijska Arabija, prenosi N1.

No, zbog Trumpova agresivnog odgovora već se počelo spekulirati kako će se SAD uplesti u vojne sukobe s dva velika regionalna rivala, dalje navodi CNN.