Podijeli članak

Smrt Belme Šoljanin, majke troje djece i aktivistice, koja je preminula u sarajevskom izolatoriju tri dana nakon rođenja sina, potresla je bh. javnost, ali i otvorila brojna pitanja. Prvenstveno pitanje puta i tretiranja trudnica koje su zaražene koronavirusom.

Sve trudnice, uključujući one kod kojih je potvrđena infekcija ili se sumnja na Covid-19, imaju pravo na visokokvalitetnu zdravstvenu zaštitu, prije, za vrijeme i nakon porođaja. To uključuje antenatalnu zaštitu, postnatalnu zaštitu, zdravstvenu zaštitu novorođenčeta i zaštitu mentalnog zdravlja. Iako im se i normalnim uvjetima, zbog osjetljivosti, daje prednost, posebno u zdravstvenim ustanovama, kod nas se trudnice testiraju na istim mjestima i po istom postupku kao i ostali građani.

"Znači, javlja se svom obiteljskom liječniku , koji na osnovu anamneze (kontakt s pozitivnom osobom, pozitivni slučajevi u obitelji ili okruženju, ostale epidemiološke situacije) ili na osnovu kliničke slike (temperature, kašalj, kratak dah, otežano disanje, gubitak osjećaja mirisa i okusa itd.) ili kombinacijom ovih faktora, a u dogovoru s nadležnim epidemiologom, odluči za svaki pojedinačno slučaj da li je potrebno testiranje ili samo izolacija ili oboje. Ako se utvrdi postojanje potrebe za testiranje, ono se vrši najčešće u Covid ambulantama Doma zdravlja, shodno mjestu stanovanja", kazao je za Klix.ba direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva SŽ Enis Hasanović.

Kao i svim ostalim pacijentima koji su pozitivni na Covid-19, određuje im se izolacija i redovan kontakt s obiteljskim liječnikom, koji procjenjuje na osnovu simptoma i eventualne kliničke slike koja se pogoršava, da li ima potrebe za dodatnom dijagnostikom i eventualno, da li je potrebno uputiti trudnicu u bolnicu. Ako se pacijentica mora primiti u bolnicu, prijem i lokacija ovise o mjestu stanovanja te dostupnosti posebno odvojenih prostorija. Točno određen i odvojen prostor, trudnicama je potrebno osigurati i ako joj je potreban UZV pregled prije hospitalizacije.

"Ako postoji ginekološka hitna potreba, neovisno od stadija trudnoće, onda se nakon telefonske najave javlja u zdravstvenu ustanovu. Prijem i porod takvih pacijentica se obavljaju i u porodilištu OBS 'Dr. Abdulah Nakaš' i u porodilištu Jezero, ovisno od stanja pacijentice, eventualnih simptoma i upale pluća (kada ide obavezno na UKCS), te i želja pacijentice oko mjesta poroda, ako to stanje pacijentice dozvoljava. Sva teža stanja, koja zahtijevaju smještaj u izolatorij Podhrastovi, te tretman infektologa i tercijarni nivo zdravstvene zaštite odlaze na UKCS, a lakši slučajevi bez izražene kliničke slike ili s lakom kliničkom slikom mogu se pregledati, tretirati i poroditi i u Općoj bolnici", navodi doktor Hasanović.

A ako završe na Podhrastovima opet bivaju tretirane kao ostali. Usprkos tome što je trudnoća sama po sebi osjetljivo stanje, nemaju posebno odjeljenje, nego borave s drugim zaraženim pacijentima.

"Izolatorij pripada UKCS-u. Ono što znamo je da se tamo smještaju teški i izuzetno teški slučajevi i tretiraju se po svim svjetskim protokolima i trenutnom medicinom zasnovanom na dokazima, što je najbolji tretman za te osobe. Također, znamo da se odluka za stavljanje neke osobe na respirator donosi u jako teškim i kritičnim situacijama kada je život osobe u pitanju i u skladu s protokolima", kaže naš sugovornik.

Na pitanje kada je potrebno obaviti porođaj ako je trudnica zaražena i što su indikacije za to, direktor Zavoda za zaštitu žena i materinstva navodi da to ovisi od brojnih faktora.

"To zavidi od toga koja je sedmica trudnoće, da li je beba dovoljno zrela za izvanmaterični život, do toga da li trudnica ima simptome i kakve. Na sreću najveći procenat Covid pozitivnih trudnica nemaju nikakve ili imaju veoma blage simptome Ii tada se odluka o vremenu i načinu poroda donosi u skladu sa akušerskim nalazom, stanjem trudnoće te u skladu s protokolima koji vrijede i za sve ostale trudnice. Nažalost, kod pozitivnih trudnica koje imaju težu ili jako tešku kliničku sliku, gdje može biti ugrožen i život trudnice kao i preživljavanje ploda, konzilij ljekara donosi odluke za svaki pojedinačni slučaj uzimajući u obzir sve gore navedene faktore, prije svega život i zdravlje majke i djeteta", zaključuje Hasanović.

Nažalost, u slučaju Belme Šoljanin bilo je ovo drugo. Obostrana upala pluća i teško zdravstveno stanje rezultirali su carskim rezom i priključenjem na respirator. Život bebe je, srećom, spašen, ali Belmin nije.

Put i tretman trudnica u vrijeme pandemije koronavirusa morao bi, bez sumnje, biti drugačiji, bolji. Prije svega, trebali bi im biti omogućeni prednost prilikom testiranja, pregleda, ali i hospitalizacije. Nažalost, nerijetko smo svjedoci da trudnice u domovima zdravlja i bolnicama satima i u gužvi čekaju na red kako bi bile pregledane, izlažući se tako zarazi i teškom oboljenju, piše Klix.ba.