Podijeli članak

Tagovi

"Najprije treba se podsjetiti na kontekt nastanka takvih rješenja. Mirovni sporazumom za BiH napravljen je kompromisni aranžman koji je podrazumijevao intervenciju međunarodne zajednice. Taj oblik se smanjivao vremenom, ostalo je na kraju intervencija samo preko Ureda visokog predstavnika koji je odgovoran za provođenje civilne implementacije, kazao je za N1 ekspert Ustavnog prava Kasim Trnka.

"U Daytonu se očekivalo kada dođe do implementacije Sporazuma da će demokratske snage napraviti model koji će biti u skaldu s demokratskim standardima i imati mehanizme za provođenje sukoba u društvu. Zato je nužno da postoji posljednji zaštitni mehanizam, tj. zaštita od onih političkih snaga koje žele da umanje uticaj i destruiraju državu BiH. Svaki zakon koji bi išao u zakon BiH, oni mogu zaustaviti bez potrebe za argumentacijom zašto. U entitetskom glasanju Domu naroda, npr. od pet članova delegacija, dovoljno je da trojica budu protiv i propada čitava stvar", kazao je Trnka. 

"Dokle god se ne upostavi demokatsko uređenje, moraju postojati neki elementi osiguranja stabilnog društenog razvoja u BiH. Onaj ko inzistira da se  i posljednji mehanizam, onda se postavlja pitanje koje su njegove konačne namjere", dodao je.

"BiH mirna jeste, ali da je stabilna to se ne bih mogao složiti. BiH je na začelju svih međunarodnih listi u pogledu ispunjavanja određenih demokratskih standarda, ljudskih prava, kvalitete života. Sve je to posljedica nefunkcionalnog političkog sustava", kazao je Trnka.

Trnka ističe da onda kada je zemlja stabilna, tada joj ne treba intervencija stranih faktora.

"Kad bih se ja pitao, ako hoćete da ukinemo entitetsko glasanje i da se uloga Doma naroda svede na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, onda bi Visoki predstavnik mogao otići. Kada je zemlja stabilna, ne treba joj intervencija stranih faktora. Svaka zemlja više ne može govoriti o suverenitetu, jer svi smo mi dio strategijskih kombinacija velikih sila. U našem slučaju, susjednih država. Zato je važno da BiH ima stabilan sustav".

"Ukidanjem posljednjeg osigurača bi bio vjetar u leđa onim snagama koje ne žele BiH", dodaje.