Podijeli članak

Još tri ruske reprezentativke, trkačice na skijama Julija Čekaljeva i Anastasja Docenko te biatlonka Olga Zajceva, koje su se natjecale na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, doživotno su suspendirane zbog korištenja nedopuštenih stimulativnih sredstava, objavio je u petak Međunarodni olimpijski odbor (MOO).  
 
Kazne su, kako prenosi Hina izrečene prema forenzičkim i analitičkim nalazima tzv. Oswaldove komisije, čiji su članovi saslušali sportaše te dokazali postojanje sustavnog dopinga, dodaje se u objavio MOO-a

Julija Čekaljeva je na ZOI 2014. u Sočiju bila 11. u utrci na 10 km, a šesta u štafeti. Anastasja Docenko je osvojila 22. mjesto u pojedinačnom sprintu te šesto u ekipnom natjecanju. Biatlonka Olga Zajceva bila je druga s ruskom štafetom kojoj je već ranije oduzeta srebrna medalja, zato što su kažnjene i ostale dvije članice štafete Jana Romanova i Olga Viljuhina.
 
S ova nova tri slučaja broj dopingiranih ruskih reprezentativaca na Igrama u Sočiju popeo se na 25. Od prve suspenzije izrečene 1. studenog Rusija je ostala bez 11 medalja, od toga četiri zlatne, a ukupno ih je bila osvojila 33. Oduzetim odličjima domaćin ZOI u Sočiju više nije najuspješnija reprezentacija tih Igara, već je sada to postala Norveška.
 
Za četiri dana Izvršni odbor MOO-a odlučit će o tome hoće li ruskim sportašicama i sportašima biti dopušten nastup na ZOI u Pyeongchangu, koje su na rasporedu od 9. do 25. veljače 2018.