Podijeli članak

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošlog tjedna, treće zaredom, jer mnoge zemlje u svijetu ublažavaju restriktivne mjere u vezi sa suzbijanjema koronavirusa, pa potražnja za 'crnim zlatom' raste, dok se zalihe smanjuju.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošlog tjedna porasla 5,2 posto, na 32,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio gotovo 20 posto, na 29,43 dolara.

Cijene nafte mjesecima su bile pod pritiskom, skliznuvši na najniže razine u 20-ak godina, jer su zbog koronakrize sva najveća svjetska gospodarstva uronila u recesiju, pa je oštro pala i potražnja za 'crnim zlatom'.

Ipak, u zadnja tri tjedna cijene su znatno porasle jer mnoge zemlje ublažavaju restriktivne mjere, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, pa potražnja za naftom jača, a zalihe padaju.

Tako je izvješće američke vlade, objavljeno u srijedu, pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale prvi put od siječnja.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je, ipak, procjenu da će globalne zalihe nafte u drugoj polovici godine pasti oko 5,5 milijuna barela dnevno.

Predviđa i pad potražnje u ovoj godini i to za 8,6 milijuna barela dnevno.