Podijeli članak

Na današnji dan prije točno 11 godina hrvatska nogometna reprezentacija tragično je ispala s Europskog prvenstva protiv Turske u Beču.

U 119. minuti hrvatski su navijači, ali i igrači već bili počeli slaviti pobjedu kad je Ivan Klasnić zabio za 1:0, ali Turci su se vratili. To su učinili u 122. minuti iako sudačke nadoknade nije trebalo biti. Jedna je duga lopta pronašla put do Semiha Sentürka u hrvatskom šesnaestercu, a igrač kojeg je Terim uveo kao zamjenu u 76. minuti, zabio je za 1:1.

Hrvatski reprezentativci u lutriju jedanaesteraca ušli su poljuljani ovim šokom i to je ostavilo trag. Cijela vrata promašili su Luka Modrić i Ivan Rakitić, dok je udarac Mladena Petrića obranio Rustu. Za Tursku su precizni s bijele točke bili Arda Turan, Semih Sentürk i Hamil Altintop, koji su svoju momčad tako uveli u polufinale. Bilićevi dečki postali su tako najveći tragičari Europskog prvenstva.

To je bio najbolniji poraz u karijerama hrvatskih nogometaša. Na tom su Euru sjajno igrali, bili su ozbiljni favoriti za naslov europskih prvaka, no sve snove ugasio je Sentürk i rasplakao mnoge Hrvate.

Deset godina nakon hrvatskim nogometašima se sve vratilo nakon bolnih poraza i ispadanja osvojili su srebro na SP-u u Rusiji.