Podijeli članak

Osnovni sud u Banja Luci jučer je izrekao presudu i oslobodio predsjednika Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića, koji su bili optuženi za izazivanje nacionalne mržnje zbog isticanja zastave RBiH s ljiljanima 22. svibnja 2015. godine.

Tokić i Bajrić su bili optuženi da su prilikom tiskovne konferencije u središtu Banje Luke povodom dana prijema Republike BiH u UN (2015.) ratnu zastavu Armije RBiH i time izazvali kazneno djelo rasne, vjerske i nacionalne mržnje, pokušavajući istaknuti dominaciju jednog naroda naspram drugih. No, uoči iznošenja završne riječi, tužiteljstvo je preciziralo optužnicu te je, umjesto termina “zastava Armije BiH” navedeno “zastava Republike BiH”. Tužiteljica Okružnog javnog tužiteljstva Dijana Kukobat je ustvrdila da je sporna zastava predmet koji kod srpskog naroda stvara asocijaciju na „rat, stradanja i mržnju“ dodavši da je Tokić i javno pozivao na mržnju, govoreći o “četničkoj ideologiji” i da je “RS genocidna tvorevina”, a na što su građani negodovali i bili vidno uznemireni.

Sudski proces je trajao tri godine, a Tužiteljstvo je u završnoj riječi tijekom suđenja tražilo kaznu od 3 do 15 godina zatvora.