Podijeli članak

U Zagreb smo došli kao turisti i nemamo nikakve veze s hakiranjem bankomata. Studenti smo i imamo vlastite firme”, ispričali su istražiteljima dvojica mladih Rusa, Vjačeslav S. (21) i Aleksandar G. (22), koje je prije dva dana uhitila policija zbog sumnji da su pomoću uređaja za hakiranje pokušali isprazniti bankomat u Karlovcu.

Policija ih tereti da su u Zagreb došli organizirano, upravo radi pljačke bankomata, no da su, kako ne bi pobudili sumnju, doputovali odvojeno, kao i da su, iz istih razloga, u Zagrebu odsjeli u različitim hotelima. 

Nakon toga su, tvrdi policija, unajmili auto i otišli u Karlovac, gdje su pokušali hakirati bankomat PBZ-a u Ulici Rudolfa Taclika. Premda su alatom provalili bankomat i pristupili njegovu procesoru kako bi na njega priključili laptop s posebnim softverom, tzv. black boxom, iz nekog razloga su odustali od provale te se vratili u Zagreb, gdje su ubrzo i uhićeni.

Čudna priča

Kod jednoga od Rusa, Aleksandra G., policija je pronašla provalnički alat, elektroničku opremu i laptop, ali i lažne brade, brkove i perike, kojima su se navodno trebali maskirati kako ih ne bi bilo moguće identificirati na osnovi snimki nadzornih kamera. Međutim, obojica Rusa, kako neslužbeno doznajemo, poriču da su se uopće poznavali prije dolaska u Zagreb. Tvrde da su se susreli sasvim slučajno kada su ispred hotela išli zapaliti cigaretu.

Pitao sam ga cigaretu, a onda smo shvatili da smo obojica Rusi, pa smo se upoznali. Dogovorili smo se da zajedno izađemo po Zagrebu, a u četvrtak je Aleksandar predložio da odemo u jedan obližnji grad posjetiti njegova prijatelja. Odvezli smo se tamo, no u jednome trenutku mi je Aleksandar rekao da mora nešto vidjeti, da pričekam. Nije ga bilo neko vrijeme, a onda je samo rekao da idemo u auto i da se vraćamo u Zagreb”, ispričao je istražiteljima Vjačeslav S.

Njegov sunarodnjak također je poricao da je htio opljačkati bankomat. On pak tvrdi da je oštećenja na bankomatu napravio od bijesa, a ne kako bi na bankomat spojio black box. Policija im, naravno, ne vjeruje. Pogotovo zato što je kod jednoga od njih pronašla prilično sofisticiranu opremu, kao i lažne brkove i perike. Istražiteljima je i njihova priča da se ne poznaju bila čudna, jer obojica Rusa u Moskvi žive u istoj ulici, piše Jutarnji list

To je jako dugačka ulica i u njoj živi puno ljudi”, objasnio je jedan od uhićenih Rusa.

Štoviše, jedan od njih zatražio je i da ga se pusti na slobodu jer je već imao rezerviranu kartu za let u Moskvu, odnosno u Zagrebu je trebao biti samo nekoliko dana.

Majka će mi biti zabrinuta”, rekao je mladić, pojasnivši da u Moskvi ima nekoliko trgovina elektroničkom opremom, da jako dobro zarađuje i stoga nema nikakve potrebe obijati bankomate.

Istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo je protiv Rusa predložilo određivanje istražnoga zatvora, a sudac istrage zagrebačkoga Županijskoga suda prijedlog je i usvojio pa su obojica završila u Remetincu zbog opasnosti od bijega. Inače, korištenje black boxa (crne kutije) najsofisticiranija je od tehnika koju kriminalci koriste pri pljačkanju bankomata. Riječ je zapravo o hakiranju bankomata, no da bi se pristupilo procesoru, najprije treba obaviti provalnički dio, tj. provaliti ili isjeći masku bankomata kako bi se na nju uz pomoć kabela i štipaljki priključio laptop. U sustav bankomata zatim se ubacuje virus te on izbacuje novac koji pljačkaši samo pokupe.