Podijeli članak

Malo je onih koji nisu čuli u proteklih godinu dana za ,,Hrvatsku udrugu mladih u središnjoj Bosni ̋ iz Viteza. Ova udruga je u proteklih godinu dana realizirala brojne projekte,a sve za dobrobit društvene zajednice i mladih. Kontaktirali smo predsjednika udruge Matea Marića koji nam je prezentirao kako je došlo do ideje za osnivanje udruge, kako je došlo do realizacije osnivanja udruge i odgovorio nam je na još mnoga pitanja.

Što vas je potaklo na osnivanje udruženja i kako je proces osnivanja trajao?

Ideja o osnivanju udruge je došla neformalnim razgovorima trojice osnivača, koji su postepeno prelazili u ideje koje su se prenosile na papir i shvatili smo da trebamo nešto pokrenuti. Kada smo osjetili potrebu da možemo kroz razne projekte pomoći cjelokupnoj društvenoj zajednici središnje Bosne snažno smo se zauzeli da ostvarimo ideju o osnivanju udruženja za mlade. Proces osnivanja je započeo početkom listopada 2018.godine. Kako bi svrha udruge bila što potpunija u statut udruge smo stavili ciljane skupine  i ciljeve koje mi kao mlada udruga želimo ostvariti . Udruga je službeno osnovana 28.listopada 2018.godine.

Koji su to bili ciljevi koje je udruga sebi postavila?

Glavni ciljevi naše udruge su zaštita obitelji kao institucije, zaštita prava djece i mladih, međureligijski dijalog i suradnja, ekonomska suradnja s mladim osobama, razvitak lokalne zajednice, poticanje mladih na volonterizam. Mislim da smo sve ove ciljeve djelomično ostvarili kroz ovu godinu dana postojanja.

Možete li nam reći koliko udruga članova broji i koja je njihova zadaća?

Naša udruga ima negdje oko 25 aktivnih članova. Našu udrugu krase članovi koji su raznih zanimanja i zvanja. U udruzi imamo frizera, trgovaca, ugostitelja, biologa, psihologa, ekonomista, pravnika, glazbenika i mnogih drugih zvanja i to doista daje jedno široko područje naših realiziranih projekata. Ako se samo osvrnete na našu službenu Facebook stranicu, vidjet ćete da su svi projekti zahvatili ova zanimanja i zvanja. Udruga održava sastanke po potrebi, negdje 2 do 3 puta mjesečno i na sastanku je najčešće opuštena atmosfera. Svaki član može dati prijedlog za realizaciju projekta, a na meni je da pokušam to koliko je u mojoj mogućnosti moguće dovesti do faze realizacije.

Znamo da imate iza sebe dosta realiziranih projekta, možete li nam nabrojati neke od najznačajnijih?

Iza sebe u protekloj godini imamo 34 realizirana projekta, koje smo realizirali na području općine Vitez i na području središnje Bosne. Prvi projekt koji smo realizirali bio je pod nazivom ,,Radost Viteza“ u ovom projektu smo okupili negdje oko 60-tak mladih osoba koje su okušali svoju sreću u društvenoj igri ,,Čovječe ne ljuti se“, ovo je bio projekt koji je nama pokazao put kojim trebamo ići i bio nam je vjetar u leđa. Drugi značajan projekt je bio ,, Studijsko putovanje u Ljubuški i Međugorje“. Na ovom putovanju smo posjetili kratko moj Kupres, nakon Kupresa smo došli u Ljubuški gdje smo posjetili vodeni park ,,Koćuša“ i uživali u prirodnim ljepotama Ljubuškog kraja, nakon vodenog parka smo posjetili muzej ,,Humac“ u Ljubuškom gdje smo mogli vidjeti jedan od najstarijih spomenika pismenosti u BiH ,,Humačku ploču“ .Nakon Ljubuškog krenuli smo u Međugorje, gdje smo posjetili zajednicu ovisnika ,,Cenacolo“ i imali prigodno svjedočanstvo štićenika zajednice. Naša udruga je nakon ova dva projekta ušla u jedan ritam gdje smo bili sve prisutniji u društvu i gdje smo sve više radili za dobrobit društva. Realizirali smo isto tako jedan vrlo značajan projekt za Vitez i Lašvansku dolinu, a to je uređenje šetnice na ,,Ribarskom reviru“ . Šetnica je duga 300-njak metara i uz šetnicu smo postavili betonske klupe, posadili 100-njak biljaka raznih vrsta i očistili lijevu i desnu stranu obale rijeke Lašve. Imali smo službeno otvorenje šetnice 27.10.2019.godine, gdje se okupilo oko 250 gostiju. Nas kao članove ove udruge najviše raduje projekt pod nazivom ,,Kolica za radost“ . U ovom projektu želimo na neki način pomoći porodiljama dajući im na korištenje dječja kolica, auto-sjedalicu, nosiljku, krevetac, robu, hranu i slično. S ovim projektom želimo pokazati brigu prema porodiljama i pomoći im na neki način u odgajanju djeteta. Treba istaknuti da smo sudjelovali u ekološkim, humanitarnim, kulturnim i mnogim drugim projektima korisnim za društvenu zajednicu.

Vidjeli smo da ste vrlo aktivna udruga, kako pronalazite financijska sredstva za realizaciju svih projekata?

Ja se uvijek držiem jedne teze, a to je da mnoge projekte možemo realizirati bez financijskih sredstava i mislim da smo mi to pokazali kroz akcije volonterizma. Dio projekata smo realizirali kroz javne pozive i natječaje, dio tako da su članovi međusobno skupljali financijska sredstva i tako ih realizirali, dio projekta smo realizirali kroz donacije fizičkih i gospodarstvenih subjekata.

Kako to da je mladić s Kupresa prepoznao potencijal mladih u središnjoj Bosni?

Sigurno da sam ostao na Kupresu pokrenuo bi isto ili nešto slično za dobrobit društvene zajednice. Kupres je mala sredina koja ima stanovnike velikog srca i ta sredina me odgojila i naučila da cijenim ono što imam i da pokušam upotrijebiti sve resurse za dobrobit društva.Naša udruga ima ograničeno područje djelovanja, jer smo registrirani na području KSB-a. U nekoj budućnosti možda naš djelokrug bude širi pa možda budemo imali suradnju s nekim udruženjima s Kupresa. 

Želite li se nekom posebno zahvaliti, nekom tko vam je pomogao u radu udruge?

Dosta projekata smo realizirali zahvaljujući financijskoj potpori pojedinaca od kojih posebno trebamo istaknuti pržionicu kave ,,Imperijal“ i vlasnika Matu Topića. Isto tako se zahvaljujem ministru obrazovanja, znanosti, kulture, sporta i mladih KSB-a Bojanu Domiću koji nam je svojim savjetima i djelovanjem pomogao u radu našeg udruženja. Zahvaljujem se ministrici financija KSB-a Mirjani Plavčić na svakoj financijskoj i moralnoj podršci koji nam je pružila kroz proteklih godinu dana. Želimo se zahvaliti Gradskom kazalištu mladih iz Viteza koji su bili na svakoj našoj volonterskoj akciji i koji su tu za nas uvijek kad nam je pomoć potrebna. Posebna zahvala ide gospodinu Ivanu Sajeviću, koji nam je pomogao doslovno u svakoj realizaciji projekta, iskreno mu hvala. Hvala svim medijima koji su nas pratili kroz proteklu godinu dana.Hvala svim članovima koji su poklonili svoje slobodno vrijeme i radili za
dobrobit društvene zajednice. Hvala svima koji su nam na bilo koji način pomogli u radu našeg udruženja. Neka ih sve nagradi dragi Bog! 

Imate li neku poruku za mlade ?

Budite hrabri, pokušajte iskoristiti maksimalno resurse s kojima raspolažete i budite uporni.Pozivam sve mlade da nam se jave, da nam se priključe u našem radu i da zajedno realiziramo projekte za dobrobit društvene zajednice. Neka vas sve vodi moto naše udruge ,,NEMOJTE SE NIKAD UMORITI ČINEĆI DOBRO“.